Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rapport-friheten-pa-natet-minskar-for-nionde-aret-i-rad/

Världen

Rapport: Friheten på nätet minskar för nionde året i rad

Allt fler av världens regeringar använder internet för att kartlägga sina medborgare och för att manipulera allmänna val. Det visar en ny rapport från den oberoende människorättsgruppen Freedom House.

Den nya rapporten, som publicerades på tisdagen, visar att 40 av 65 undersökta länder använder sig av avancerade system för att övervaka sina medborgare.

– En rad regeringar har upptäckt att propaganda via sociala medier fungerar bättre än censur, säger Mike Abramowitz, ordförande för Freedom House till nyhetsbyrån AFP.

Enligt gruppen är desinformation den vanligaste taktiken för att undergräva val.

Den omfattande undersökningen visar också att friheten på nätet har minskat i 33 av 65 länder inklusive USA där ”inhemska såväl utländska aktörer manipulerar material för politiska ändamål, vilket underminerar den demokratiska processen och skapar klyftor i det amerikanska samhället”.

USA placerar sig på 52:a plats av 87 länder på gruppens lista efter länder som Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

Den största nedgången när det gäller friheten på nätet har drabbat Sudan och Kazakstan följda av Brasilien, Bangladesh och Zimbabwe, enligt rapporten.

På den positiva sidan återfinns i Etiopien som visar störst framsteg av de 16 länder där friheten ökat.

Under de 13 år som undersökningen har genomförts har antalet länder med en negativ utveckling ökat. 116 länder har visat en minskad frihet och 63 har visat en ökad frihet på nätet.

Sverige kommer på tredje plats efter Finland (etta) och Norge (tvåa) på listan över världens länder. Totalt har 195 länder och 14 territorier undersökts.