Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rapport: Kina skördar organ från samvetsfångar

Falungong-utövare protesterar utanför Downing Street 2015.
Falungong-utövare protesterar utanför Downing Street 2015. Foto: Alastair Grant / AP

Tusentals samvetsfångar avrättas i hemlighet i Kina och deras organ skördas för användning till donationer, enligt en ny rapport som citeras av CNN. David Matas, människorättsjurist och en av författarna till rapporten, kallar det för ett mörklagt folkmord.

Fångar tillhörande etniska och religiösa minoriteter i Kina, bland annat följeslagare av den spirituella rörelsen falungong som förbjöds av kommunistpartiet 1999, ska enligt rapporten få sina organ skördade efter att de försvinner i landets rättssystem.

– Det här är godtyckligt fängslade samvetsfångar som försvinner och får sina organ transplanterade, säger David Matas, människorättsjurist och en av författarna till rapporten som är en uppdatering av den så kallade Kilgour-Matas-rapporten, ”Bloody Harvest”, från 2006.

Tillsammans med journalisten Ethan Gutmann och den tidigare kanadensiska lagstiftaren David Kilgour har han grundat the International Coalition to End Organ Pillaging in China som arbetar för att uppmärksamma det han kallar för ett mörklagt folkmord. De har bland annat presenterat sina fynd för europaparlamentet och har hållit flera föreläsningar och presskonferenser i frågan.

– Det här är någonting som har pågått under lång tid och som sker i massiv skala. Vad vi har publicerat nu är en uppdatering av våra tidigare rapporter som visar att omfattningen av organskörden är betydligt större än vi tidigare trodde, säger David Matas.

Han berättar att de jämfört officiell statistik över antalet transplantationer i Kina, som ska ligga på 10.000 per år enligt det styrande kommunistpartiet, och sett att den verkliga siffran hamnar mellan 60.000-100.000. David Matas menar också att patienter från andra länder reser till Kina för att ta del av dessa transplantationer, även om han inte kan sätta någon siffra till organturismen.

– Kinas regering gör ingen hemlighet av att många organ kommer från avrättade fångar, men de berättar inte vilka fångarna är, säger David Matas. Han och hans kolleger har fått fram den högre siffran över antal transplantationer genom att titta på statistik från enskilda sjukhus i landet.

Författarna ska också ha haft tillgång till vittnesmål från frigivna fångar som berättat om att de torterats och hotats med att få sina organ tagna om de inte avsäger sig sin tro. David Matas ser flera skäl till att organskörden genomförs i Kina.

– Falungong är en väldigt populär spirituell rörelse som baseras på Kinas qigong-traditioner och ses som ett hot mot den etablerade ordningen. Dessutom är det ett brott som är enkelt att genomföra och täcka över i landets fängelser, och det ger enorma vinster, säger David Matas.

Han hoppas få till stånd en oberoende utredning från exempelvis EU:s sida.

– Det som skulle hjälpa är en oberoende utredning. Gör det offentligt, gör det med expertis, säger David Matas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.