Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rapport-man-i-kongo-erbjuder-ebolavaccin-mot-sex/

Världen

Rapport: Oro för kvinnors situation i eboladrabbade Kongo-Kinshasa

Bild 1 av 4
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 4
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 4
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 4
Foto: Paul Hansen

Flera vittnar om oro för kvinnors situation i eboladrabbade Kongo-Kinshasa. Det framkommer i en rapport framtagen av flera ideella organisationer med verksamhet i landet.

Rätta artikel

2019-02-12: Texten har tillfogats en rättelse.

Kongo-Kinshasa hade just hämtat sig från ett ebolautbrott i den västliga staden Mbandaka när den dödliga febersjukdomen dök upp i den östligaste delen av landet, kring staden Beni. Det var i augusti 2018, och sedan dess har 811 fall konstaterats och 510 människor dött efter att ha drabbats av ebolaviruset. Det är också i Beni som en forskningsrapport presenterats, med syfte att kartlägga utbrottets spridning och möjliga lösning, skriver The Guardian. Författarna till rapporten kommer, visar det sig, till oroande slutsatser.

Uppgifterna som samlats in av flera ideella organisationer pekar bland annat på att genusbaserat våld har ökat sedan ebolautbrottet i augusti. I en studie har flera kvinnor uttryckt oro för att vissa individer erbjuder tjänster, som vaccinering mot ebola, i utbyte mot sex.

Hjälporganisationen International Rescue Committee (IRC) har enligt The Guardian fått in uppgifter från 30 fokusgrupper och skriver i ett uttalande att man ännu håller på att analysera materialet. ”Vi ska ta undersökningsresultaten och jobba med våra partners för att ta itu med de problem som kommit upp till ytan, och se till så att kvinnor och flickor skyddas”.

Trina Helderman är hälso- och näringsrådgivare för den ideella organisationen Medairs globala nödhjälpsteam. Till The Guardian säger hon:

– Denna region av Kongo har en lång historia av sexuellt våld och exploatering av kvinnor och flickor. Även om det är chockerande så är det något som hade kunnat förutses.

Kvinnor i regionen tvingas också förhålla sig till andra svåra omständigheter. IRC pekar i sin studie på att kvinnor ofta får skulden för att smittan fortsätter att spridas. Vid presentationen av forskningsrapporten i Beni rapporterade IRC att det är kvinnor som har ansvar för vård av sjuka. Inför en snabbt stigande arbetsbörda vittnar många kvinnor om att de känner sig traumatiserade och otillräckliga. Samtidigt berättade en intervjuad kvinna att kvinnor isoleras under sin mens, och att det händer att kvinnor anklagas för att bära på ebolaviruset.

Stigmatiseringen av kvinnor i området har också uppmärksammats av hälsoministeriet i Kongo-Kinshasa, som rapporterat om rykten som sprids på sociala medier. Enligt ryktena påstås kvinnor som jobbar med bekämpningen av ebola ha fått jobben sängvägen.

Runt Beni härjar sedan länge väpnade konflikter och det gör det ännu svårare att förhindra utbrottet. 

– Vi kan stoppa det, vi behöver bara säkerhet. Det har varit våldsamt i Beni, sa läkaren Luke Djayerombe till DN i december, och förklarade: 

– Osäkerheten tvingar folk på flykt och de tar med sig sjukdomen. Dessutom är det svårt för oss att nå ut till människorna i byarna. 

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för en väldigt hög risk att utbrottet sprids vidare, inte bara inom Kongo utan även till Uganda, Rwanda och Sydsudan.

Rättelse: I en tidigare version av texten kallades IRC för Internationella Röda Korset. Den rätta organisationen i det här fallet är International Rescue Committee.

Reportage: En begravning som ingen annan – tvååringen dog av ebola