Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rapport-ny-valdsvag-i-myanmar-tvingar-tusentals-pa-flykt/

Världen

Rapport: Ny våldsvåg i Myanmar tvingar tusentals på flykt

01:51. Det senaste året har över 700 000 rohingyer flytt från Myanmar till grannlandet Bangladesh. DN förklarar varför.

Våldet trappas återigen upp i Myanmar. Militären attackerar byar, fängslar civila och hindrar hjälp från att komma fram till delstaten Rakhine. Tusentals har tvingats fly från sina hem den senaste månaden, enligt Amnesty International. 

Marianne Björklund
Rätta artikel

Konfliktfyllda och våldsanstrukna Myanmar är inne i en ny våldsspiral. Landets säkerhetsstyrkor har attackerat byar och hindrat civila från att få tillgång till mat och humanitär hjälp, enligt Amnesty International. 

– De senaste händelserna är ännu en påminnelse om att Myanmars militär agerar utan att ta hänsyn till mänskliga rättigheter. Att attackera bebodda byar och hindra mattillgång är under alla omständigheter orättfärdigt, säger Tirana Hassan, chef för Amnesty Internationals krishanteringsgrupp.

Det är i delstaten Rakhine som våldet har blossat upp. Det är samma delstat som över 700.000 rohingyer, som tillhör Myanmars muslimska minoritet, tvingades fly från efter våldsamma attacker för två år sedan. Det systematiska våldet och de brutala attackerna fick FN att tala om en etnisk rensing och en FN-utredning klassar behandlingen av rohingyerna som ett folkmord. Frågan utreds nu av internationella brottsdomstolen i Haag. 

Bild 1 av 2 Bangladeshisk militär och flyende rohingyer vid gränsen till Myanmar, arkivbild.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 2 En rohingysk kvinna med ett barn i ett läger i ingenmansland mellan Myanmar och Bangladesh, juni 2018.
Foto: Min Kyi Thein/AP

Startskottet för den nya vågen våldsamheter kom i början av januari efter att separatistgruppen Arakanarmén, som vill se ett självständigt Rakhine, attackerade fyra polisstationer och 13 poliser dödades. 

Sedan dess har Myanmars militär åter ökat sin närvaro i regionen och enligt vittnesmål gått till attack med granateld i närheten av byar. Över 5.200 personer har tvingats lämna sina hem, enligt FN:s flyktingkommisariat UNHCR. 

Den här gången är det framför allt personer som hör till buddistiska minoritetsgrupper som tvingats på flykt. Men enligt UNHCR har även några hundra rohingyer flytt till Bangladesh, som redan hyser nära en miljon rohingyer som flyktingar. De styrkor som deltog i de våldsamma attackerna mot rohingyer 2017 är nu åter på plats i Rakhine, enligt Amnesty. 

– Trots att det internationella samfundet har fördömt Myanmars militära illdåd, talar det mesta för att de skamlöst begår flera allvarliga brott igen, säger Hassan. 

Amnesty har talat med flera människor i området som berättar om hur säkerhetsstyrkor har attackerat deras byar. De som efter våldsamheterna återvänt till sina hem för att hämta tillhörigheter berättar att de har plundrats på både saker och pengar. En bybo som organisationen har talat med berättar också att mängden ris som tillåts föras in i hennes by har begränsats. Det i ett läge när det redan råder brist på mat efter att stridigheter i slutet av förra året hindrat dem från att skörda. 

Militären har nu förbjudit alla hjälporganisationer förutom Röda korset och WFP från att bedriva arbete i fem konfliktdrabbade städer. Som en följd har flera organisationer  tvingats avbryta sin hjälp, vilket förvärrar läget ytterligare. 

Myanmars säkerhetsstyrkor ska också, enligt Amnesty, ha fängslat civila på godtyckliga grunder. 

Gränsområdena i Myanmar, där majoriteten av befolkningen är buddister, har länge präglats av konflikter mellan olika etniska minoriteter.

Torbjörn Petersson: Svårt ställa militären till svars – trots alla bevis