Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rapport ökar oron för israelisk attack på Iran

En rapport om det iranska kärnteknikprogrammet som FN-organet IAEA väntas lägga fram senare i veckan har ökat stormakternas ängslan för en israelisk attack mot Iran.

Den franske utrikesministern Alain Juppé varnade på söndagen Israel för att bomba de iranska atomenergianläggningarna:

– Ett stort kaos kommer att bryta ut om Israel agerar ensamt, med en instabilitet i Mellanöstern som hotar att bli långvarig, sade den franske ministern

Uppgifterna från det internationella atomenergiorganet IAEA, som delvis läckt ut, ger en bild av det iranska kärnprogrammet som tyder på att man inte bara framställer klyvbart uran i centrifuger, utan driver långt framskridna försök att framställa kärnladdade stridsspetsar.

I Israel rasar sedan flera veckor en dramatisk debatt, där flera tidigare säkerhetschefer öppet varnat allmänheten för att premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak är nära att ge klartecken för en attack mot Iran.

Förre Mossadchefen Meir Dagan, som i åtta år, fram till i fjol, ledde de hemliga aktionerna mot det iranska programmet, har gått i bräschen för motståndet och förklarat att en israelisk attack kommer att få katastrofala följder.

De följderna inkluderar hundratals iranska missiler mot israeliska städer, och antagligen lika många missiler från Hizbollah i Libanon och Hamas i Gaza, Irans viktigaste allierade i regionen.

Den israeliska militärtalesmannen, som vanligtvis är mycket för-tegen i ämnet, gläntade härom dagen på förlåten och släppte bilder dels från israeliska attackplans träningsprogram för långflygningar, dels från provskjutningen av den nya ballistiska långdistansmissilen Jeriko 3, som enligt uppgifter utanför Israel är kärnvapenbärande.

Dessa glimtar var förmodligen avsedda att skrämma USA och Europa till mer resoluta diplomatiska åtgärder för att pressa Iran att överge sina ambitioner. Det är inte bara Israel som belägrar västmakterna med böner om hårdare tag mot Iran; både Saudiarabien och Kuwait rekommenderar numera öppet militär aktion mot Iran.

Men samtidigt som Israel gör sitt bästa för att stressa sina allierade att ingripa, pågår intensiva militära förberedelser, med lufttankning av flygplan och hemliga förhandlingar med de länder som måste överflygas i händelse av en attack. USA:s försvarsminister Leon Panetta var nyligen i Israel och krävde att Netanyahu och Barak lovar att inte företa sig något utan att förvarna USA – vilket de vägrade.

En del tecken tyder på att också USA och Storbritannien börjat planera för en attack mot Iran. I veckan publicerade The Guardian detaljerade uppgifter om den brittiska slagordningen i Persiska viken i händelse av en attack.

Tidigare anfall mot atomanläggningar

Israel har slagit till mot misstänkta atomvapenprogram i grannländer tidigare:

1981: Israel hävdar självförsvar när en grupp F-16-plan den 7 juni spränger sönder den ännu inte färdiga Osirak-reaktorn utanför Bagdad. Anläggningen hade Iraks diktator Saddam Hussein köpt från Frankrike. Om reaktorn hade civila eller militära ändamål är omtvistat.

2007: Israel bekräftar att stridsflyg den 6 september bombade ett militärt mål i Syrien. Inga detaljer lämnas officiellt, men enligt medier var målet en atomteknisk anläggning, baserad på nordkoreansk teknik, med militära syften.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.