Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rapport pekar ut Putin bakom radioaktivt mord

Foto: PA

Den ryska säkerhetstjänsten låg bakom mordet på regimkritikern Alexander Litvinenko i London 2006, fastslår en officiell brittisk rapport. Domaren Robert Owen skriver i sin drygt 300 sidor långa utredning att dåvarande chefen för säkerhetstjänsten FSB:s Nikolaj Patrusjev och president Vladimir Putin förmodligen godkände mordet.

Alexander Litvinenko dog av det radioaktiva ämnet polonium 210 på kvällen den 23 november 2006. Det fanns i en kopp te som han drack på ett hotell i London tre veckor tidigare.

Utredningen fastslår att de ryska agenterna Andrej Lugovoj och Dimitrij Kovtun utförde mordet. Spår av polonium har hittats i hotellrum där de bodde och på andra ställen som de har vistats.

Foto: Läs mer: Historien om förgiftade ex-spionen

Robert Owen skriver att agenterna sannolikt inte var medvetna om hur farligt ämnet var. Till exempel fick sonen till en av agenterna skaka hand med Litvinenko och därmed utsattes även barnet för det radioaktiva ämnet.Foto: Alistair Fuller/AP

Som bevis för sina slutsatser har Robert Owen intervjuat experter, andra ryska dissidenter, men även tagit del av material från underrättelsetjänster. Han skriver i rapporten att mordet på Litvinenko 2006 var en i raden av uppmärksammade dödsfall och attentat utanför Ryssland mot Putinkritiker.

Owen konstaterar att ingen rysk agent skulle genomföra sådana operationer utan att ha fått order från högsta ledningen inom säkerhetstjänsten, alltså FSB-chefen Nikolaj Patrusjev. Patrusjev har i sin tur en nära relation till Vladimir Putin.

”Med hänsyn tagen till all bevisning och all analys som varit tillgänglig för mig, finner jag att FSB:s operation att döda Litvinenko troligen var godkänd av Patrusjev och även av president Putin”, skriver Robert Owen.

Domaren har i rapporten gått igenom alternativa teorier, som att Litvinenko skulle begått självmord eller ha fått i sig polonium av misstag, men avfärdar dem.

Han går också igenom alternativa gärningsmän, som kriminella ligor, andra säkerhetstjänster och så vidare, men samma negativa resultat.

Foto: I rapporten skriver domaren att Putin förmodligen godkände mordet. Foto: Pia Gripenberg

Ett viktigt led i bevisningen är att poloniumet kom från ett statsägt företag i Ryssland och inte kunnat hamna i FSB:s händer utan godkännande av högsta ort.

Robert Owen går även igenom vilka motiv som ryska staten kan ha för att mörda Alexander Litvinenko. De är bland andra:

• Litvinneko anses ha förrått säkerhetstjänsten när han skrev två böcker där FSB anklagades för samröre med kriminella ligor och för att ligga bakom bombningar av ryska bostadshus 1999.

• FSB hade fått information att Litvinenko arbetade för brittiska säkerhetstjänsten MI6 och att han försökte rekrytera agenten Lugovoj till MI6.

• Litvinenko var vän med flera av Putins politiska motståndare och dessutom hade Litvinenko i juli 2006 publicerat en artikel där han anklagade den ryska presidenten för att vara pedofil.

Den brittiska regeringen tar rapportslutsatserna om mordet på den ryske avhopparen Aleksandr Litvinenko på ”extremt stort allvar” och premiärminister David Cameron finner dem ”extremt oroande”, meddelar en talesperson enligt BBC.

– Slutsatsen att mordet godkändes på högsta nivå i den ryska staten är extremt oroande, säger en taleskvinna.

Storbritannien har kallat till sig Rysslands ambassadör efter Litvinenkorapporten, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Regeringen ”överväger vilka ytterligare åtgärder” som kan komma ifråga gentemot Ryssland utöver sådana åtgärder som infördes efter mordet. 

Foto i text: Alistair Fuller/AP

 

Ingmar Neveús Putin kan möta Litvinenko-rapporten med iskall tystnad

Foto: Alexey Druzhinin/AFP

Rysslands säkerhetstjänst låg bakom mordet på regimkritikern Alexander Litvinenko i London 2006, fastslår en officiell brittisk rapport. Vladimir Putin antas, enligt rapporten, ha godkänt mordet.

DN:s korrespondent Ingmar Nevéus svarar på tre frågor om vilken betydelsen rapporten kan komma att få.

Rapporten pekar ju ut den ryska ledningen som skyldig till mord, och president Putin ska själv ”troligen ha godkänt” planerna. Hur kommer Ryssland att reagera?

Ett troligt scenario är att rapporten möts med iskall tystnad från högsta ort. Putin hälsade redan på onsdagen genom sin pressekreterare att detta ”inte var av intresse”. Han har också för vana att hålla sig ovanför ämnen som detta. På sin höjd blir det kanske någon skämtsam eller ironisk kommentar om några dagar.

Däremot kan man vänta sig hårda ord mot britterna i Moskvas tv-soffor, från Kremltrogna politiska kommentatorer och dumaledamöter. En sak man kommer att skjuta in sig på är att utredaren sir Robert Owen hänvisar till stora mängder hemligt bevismaterial.

Den ryska eliten skickar gärna sina barn till fina engelska skolor – samtidigt som Storbritannien är ett av deras främsta hatobjekt, bland annat för att landet har gett många av Putins fiender en fristad.

Men relationerna mellan Ryssland och Storbritannien kommer väl att försämras?

Mycket hänger på om Storbritannien beslutar om någon sorts sanktioner mot Ryssland som en följd av rapporten. Det handlar ju om mord på en brittisk medborgare mitt i London, och därför finns det ett tryck mot premiärminister David Cameron att ”göra något” mot den stat som pekas ut som skyldig.

En variant som förs fram är att införa inreseförbud och frysning av utlandstillgångar för personer inblandade i mordet. Moskvas svar i ett sådant läge är svårt att sia om. När USA-kongressen införde en svart lista mot vissa ryska tjänstemän 2012 – den så kallade Magnitskylagen – var Rysslands motdrag att förbjuda amerikaner att adoptera ryska barn. Det var inget taktiskt genidrag eftersom oskyldiga barn drabbades, och protesterna mot lagen blev relativt stora.

Blir det inga särskilda Litvinenko-sanktioner påverkas nog inte relationerna särskilt mycket. Med detta sagt är relationerna redan mycket dåliga, som en följd av Rysslands annektering av Krim och kriget i östra Ukraina.

Vilka är de båda ex-agenter som misstänks ha utfört mordet, och vad händer med dem nu?

Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun pekas återigen ut som skyldiga i Owen-rapporten. De båda är tidigare KGB- och FSB-agenter och bor båda i Moskva.

Medan Kovtun har legat lågt och inte framträtt på länge är Lugovoj en i högsta grad offentlig person. Han valdes 2007 in i duman, det ryska parlamentet, för det ultranationalistiska partiet LDPR. Platsen där ger honom åtalsimmunitet i Ryssland, men chansen att han skulle åtalas på hemmaplan eller utlämnas till Storbritannien har hela tiden ändå varit närmast obefintlig.

År 2010 skickade Lugovoj en t-shirt till Boris Berezovskij, den nu avlidne miljardären och Putin-kritikern som var Litvinenkos vän i London, med texten ”Polonium 210, fortsättning följer”. Många såg tilltaget som ett erkännande.

Både Lugovoj och Kovtun sitter säkert hemma i Moskva. Att Putin skulle tillåta en utlämning till London nu är uteslutet – det vore i hans värld ett svaghetsbevis.

DN


Ryssland: Rapporten syftar till att ”demonisera” oss

Utredningen om mordet på Litvinenko syftar till att ”demonisera” Ryssland och dess ledare. Det säger ryska UD i en kommentar. Den mordmisstänkte Andrej Lugovoj talar om ”antirysk hysteri”.

Varken president Vladimir Putin eller någon annan på högsta nivå i den ryska ledningen har ännu kommenterat Robert Owens rapport. Men utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova svarade tidigare på torsdagen på en fråga om rapporten vid en presskonferens.

Hon sa att utredningens slutsatser inte var någon överraskning.

– Det har varit tydligt från början att utredningen hade ett enda mål – att demonisera Ryssland, demonisera dess officiella representanter, dess ledarskap, sa Zacharova.

– Vi beklagar att en ren brottsutredning politiseras på det här sättet och tillåts förmörka relationerna mellan våra länder, fortsatte hon och klagade samtidigt på att delar av utredningen är hemligstämplade.

– Processen har inte varit genomskinlig, varken för den ryska sidan eller för allmänheten.

Andrej Lugovoj, den före detta säkerhetsagenten som misstänks ha utfört mordet, kommenterar rapporten för nyhetsbyrån Interfax.

– Anklagelserna mot mig är absurda. Resultaten som presenteras understryker ännu en gång Londons antiryska position och engelsmännens ovilja att få fram sanningen kring Litvinenkos död, säger Lugovoj som sedan 2007 är parlamentsledamot för det ultranationalistiska partiet LDPR.

– Händelserna 2014 i Ukraina, som sammanföll med att man åter började utreda ”fallet Litvinenko”, ser från mitt perspektiv ut som ett försök från Londons sida att använda gamla skelett ur garderoben för att främja sina politiska syften. Jag hoppas att den här processen slår hål på myten om de oberoende brittiska domstolarna.

Mordet på Aleksandr Litvinenko

KGB-veteranerna Andrej Lugovoj, nu dumaledamot, och Dmitrij Kovtun tros ha hällt några droppar polonium-210 i Litvinenkos te vid ett fejkat affärsmöte på The Millennium Hotel.

Läkarna stod handfallna när offrets inre organ bröts ned och först när en liter urin skickades till kärnvapenfabriken Aldermaston identifierades orsaken.

Polonium är ett radioaktivt grundämne. Isotopen 210 ingick i de första atombomberna och var påtänkt som raketbränsle men finns också i konsumentprodukter som tar bort statisk elektricitet.

Det flyktiga ämnet avger alfastrålning, precis som radon, som är svårupptäckt och ofarligt utanför kroppen men dödar om det intas i tillräcklig mängd.

I mars kommer en bok om fallet: "A very expensive poison".

Källor: The Guardian, The Litvinenko Inquiry, NE, The New York Times

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.