Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rapport: Riskerna i världen blir allt fler

Klimatförändringar och storskaliga flyktingströmmar är de största globala hoten just nu. I en rapport inför nästa veckas World Economic Forum i schweiziska Davos tecknas en mörk bild av tillståndet i världen – och riskerna blir bara fler.

Världens ledare och beslutsfattare måste klara av att tackla klimatförändringarna – annars kommer klimatet på sikt att bli det största globala hotet.

Den varningen finns i årets upplaga av Global risks report, en årlig rapport som World Economic Forum publicerar. Årets upplaga, som publiceras i dag, torsdag, är den elfte i ordningen.

Rapporten publiceras inför nästa veckas Wold Economic Forum i schweiziska Davos, där politiska och ekonomiska ledare från hela världen möts.

Klimatmötet i Paris i december blev en framgång. Men utfästelserna i slutdokumentet, liksom investeringar i nya energiformer, måste bli verklighet också.

– Klimatförändringarna förstärker andra risker – som vattenkris, matbrist, låg tillväxt och sociala klyftor, kommenterar Cecilia Reyes från Zurich Insurance Group som medverkat vid sammanställningen av rapporten.

Det är första gången sedan Global risk report började publiceras som klimatet hamnar på första plats.

I rapporten delar man upp riskerna och hoten i sådana som kan få de mest omfattande följderna, och sådana som är mest troliga att inträffa.

Om klimatförändringar är det hot som kan få de allvarligaste konsekvenserna (med massförstörelsevapen och vattenbrist på andra och tredje plats), är det flyktingsituationen som är den troligaste risken att slå in (följt av extremt väder och klimatförändringar).

Och då syftar man inte enbart på migrantströmmarna till Europa just nu, utan på flyktingläget i världen som helhet.

Krig och konflikter i Syrien, Afghanistan, Sudan och på andra håll har drivit 60 miljoner människor runt om i världen på flykt. Det är fler än någonsin tidigare och 50 procent mer än under andra världskriget.

Rapporten har ställts samman på grundval av svar från 750 experter och beslutsfattare om 29 olika globala hot och risker.

Den samlade bilden är mörk. Hot och risker ökar inom alla områden — oavsett om det gäller politik, ekonomi eller miljö- och klimatfrågor.

– Nästan alla risker bedöms som större nu än tidigare. Händelser som flyktingkrisen i Europa och terrorattacker har lett till en större politisk instabilitet än någonsin sedan kalla krigets slut, säger John Drzik på försäkringsförmedlarna Marsch i en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.