Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rapport: Rysslands militärutgifter minskar medan världens ökar

Rysk militär i Ukraina.
Rysk militär i Ukraina. Foto: Lotta Härdelin

För första gången sedan 1998 minskade Rysslands militära utgifter förra året. Samtidigt ökade världens totala kostnader, enligt en rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Att Ryssland minskar sina militära utgifter med 20 procent har främst ekonomiska skäl. Oljeprisets fall har gjort att de inte har råd att fullfölja sina ambitiösa planer att modernisera på samma sätt som tidigare, säger Pieter Wezeman som är forskare på Sipris projekt om vapen och militärutgifter.

I Sipris årliga rapport om världens militära utgifter räknas allt som världens länder spenderar på det militära: löner, pensioner, sociala utgifter, vapen och materiel. Årets rapport visar att världens sammanlagda utgifter ökade med 1,1 procent till 1 .739 miljarder dollar (cirka 15.000 miljarder kronor) under förra året. Det innebär att 2,2 procent av världens bruttonationalprodukt (BNP) – eller cirka 2.000 kronor per person – går till militära satsningar.

”De fortsatt höga militärutgifterna i världen är mycket oroande. De undergräver försöken att nå fredliga lösningar på konflikter i världen”, kommenterar Jan Eliasson, Sipris styrelseordförande.

Att de militära kostnaderna ökade globalt berodde främst på stora utgiftsökningar i Asien, Stilla­havsområdet och Mellanöstern och i länder som Kina, Indien och Saudiarabien.

– Det är framför allt de militära utgifterna i Asien som är viktiga, och de beror till stor del på spänningarna mellan Kina och dess grannländer. Kinas militärutgifter har mer än fördubblats på tio år, säger Pieter Wezeman.

I Mellanöstern var det främst Saudiarabiens ökade kostnader som låg bakom höjningen.

– Väpnade konflikter och rivaliteten i Mellanöstern har, trots låga oljepriser, drivit på den kraftiga ökningen av regionens militärutgifter, säger Pieter Wezeman.

USA, som gör av med mest pengar i världen på sitt försvar, ligger kvar på samma nivå för andra året i rad. Det innebär att den nedåtgående trend som började 2010 ser ut att ha stannat av.

– Allt pekar på att Donald Trump kommer att få igenom en kraftig ökning under 2018. Han vill att USA ska fortsätta att vara det ledande landet i världen, framför allt med tanke på Kina, Ryssland och situationen i Mellanöstern, säger Pieter Wezeman.

Uppfattningen om ett ökat hot från Ryssland gjorde även att utgifterna i Central- och Västeuropa ökade med 12 respektive 1,7 procent, enligt rapporten. Det är en ökning som troligen kommer att fortsätta, eftersom flera europeiska medlemmar i försvarsalliansen Nato lovat att öka sina utgifter ytterligare.

2017 var Natos utgifter 52 procent av världens totala försvarsutgifter.

Läs mer: Vapenhandeln fortsätter att öka 

Läs mer: Upprustningen fortsätter i världen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.