Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rapport-ungern-later-inlasta-flyktingar-svalta/

Världen

Rapport: Ungern låter inlåsta flyktingar svälta

Flyktingar vid gränsövergången Tompa, mellan Serbien och Ungern. Foto: Beatrice Lundborg

Ungern anklagas ännu en gång för att medvetet svälta ut flyktingar som är inlåsta i en transitzon vid landets gräns mot Serbien. Vuxna asylsökande har nekats mat i upp till fem dagar, skriver ungerska Helsingforskommittén i en ny rapport.

Rätta artikel

Ända sedan flyktingkrisen 2015 har Viktor Orbán, Ungerns högerpopulistiske premiärminister, gjort migration till sin huvudfråga. Han odlar en image som försvarare av det kristna Europa och framställer särskilt muslimska flyktingar som ett hot mot kontinentens existens.

Särskilda lagar har stiftats som brännmärker och straffar organisationer som försöker hjälpa flyktingar. Och vid Ungerns södra gräns finns ett fem meter högt dubbelt stängsel.

Få migranter söker sig till Ungern. Och de som ändå hamnar där behandlas ofta illa.

Ungerska Helsingforskommittén, HHC, en humanitär frivilligorganisation, har slagit larm om detta tidigare och framgångsrikt stämt ungerska staten inför Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Och nu larmar HHC igen.

Enligt organisationen nekas asylsökande som väntar på avvisning systematiskt mat. Den har dokumenterat 13 fall under årets första månader.

”Det medvetna utsvältandet av frihetsberövade är ett exempellöst brott mot mänskliga rättigheter i 2000-talets Europa, och kan liknas vid omänsklig behandling eller till och med tortyr”, skriver HHC.

Ett fall gäller en familj som lämnat Irak i hopp om att få behandling för en psykiskt sjuk nioårig son. Sedan de hade fått nej på sin asylansökan i februari meddelades de att endast de tre barnen skulle få mat – medan föräldrarna blev utan. Först efter fem dagar, sedan HHC anmält Ungern till Europadomstolen, upphörde svälten.

Orbáns talesperson Zoltán Kovács avfärdar kritiken:

– Det är en affärsmässig ansats. När affären är avslutad finns det inget vi kan göra, säger han till The Guardian och tillägger att Ungern ”gör allt för folk som har laglig rätt att uppehålla sig i transitzonen.”

Problemet är att migranterna i praktiken inte kan lämna de plåtcontainrar som utgör transitzonen. Serbien vägrar att ta emot återvändande flyktingar från Ungern.

– Idén är att om folk är tillräckligt hungriga så tvingas de gå tillbaka till Serbien. Det innebär att de reser in på ett sätt som serbiska myndigheter absolut inte tillåter, säger Márta Pardavi, ordförande i HHC.