Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rapport-utbredd-diskriminering-i-frankrike/

Världen

Rapport: Utbredd diskriminering i Frankrike

Omfattande åtgärder måste vidtas mot rasistisk diskriminering, som har blivit ett utbrett problem i Frankrike. Så lyder slutsatsen i en rapport från ett oberoende myndighetsorgan.

TT Text

”Människor som har utländsk bakgrund, eller som upplevs ha det, missgynnas när det gäller tillgång till arbete och bostad”, slår Defenseur des Droits (Rättighetsförsvararen), vars uppgift är att skydda franska medborgares rättigheter, fast i rapporten.

”De är i större grad utsatta för arbetslöshet, fattigdom, undermåliga bostäder, poliskontroller, dålig hälsa och ojämlik utbildning”, står det vidare.

Rapporten bygger bland annat på undersökningar av hur många som drabbas av diskriminering med anledning av hudfärg. Vid den senaste undersökningen, 2016, svarade elva procent att de har utsatts för sådan diskriminering, jämfört med sex procent 2008.

”Diskriminering är inte resultatet av individuella reaktioner, några enstaka hr-chefer som vägrar anställa svarta eller araber”, skriver Defenseur des Droits chef, den tidigare justitieministern Jacques Toubon, i rapporten och tillägger: ”Hela systemet bär skulden”.

Han föreslår bildandet av ett organ med särskilt fokus på diskriminering som bättre ska kunna dokumentera misstänkta fall, samt nationella kontroller för att upptäcka rasistisk diskriminering på arbets- och bostadsmarknaden. Samtidigt bör man göra det enklare att driva diskrimineringsärenden i domstol och göra straffen mer avskräckande, anser Toubon.

Tidigare i juni varnade människorättsorganisationen Human Rights Watch för att fransk polis, på grund av allt för långtgående befogenheter, har möjlighet att ”genomföra diskriminerande och kränkande kontroller av pojkar och män som är svarta eller har arabiskt ursprung”.

Flera protester mot systematisk rasism har hållits den senaste tiden i Frankrike, precis som i USA och på andra håll i världen.

Frankrikes president Emmanuel Macron lovade nyligen att ta krafttag mot rasism i ett tv-sänt uttalande, där han konstaterade att människors ”namn, adress och hudfärg” kan påverka deras chanser i livet.

Ämnen i artikeln

Rasism
Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt