Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rasande kritik mot Polens nya mediepolitik

Fyra välkända polska tv-profiler lämnar sina jobb i protest mot den polska regeringens nya medielagstiftning. EU:s kommissionär för mediepolitik varnar Polens regering för att de nya reglerna kan leda till att landet förlorar rösträtten i EU-rådet.

Med bred majoritet antog Polens parlament nyligen en ny medielagstiftning som ger regeringen direkt inflytande över cheferna vid de statligt licensfinansierade tv- och radioföretagen. Lagen ger finansministern makt att utse och avsätta chefer.

De nya reglerna har mött hård kritik från människorättsorganisationer och journalistförbund i Polen. I helgen meddelade fyra välkända polska tv-chefer vid TVP att de lämnar sina tjänster i protest mot den nya lagstiftningen. Thomas Lis, en av landets mest kända journalister, skriver i ett öppet brev om sitt beslut: ”Ingen lägger munkavle på Polen. Ingen lägger munkavle på mig”, enligt Süddeutsche Zeitung.

Katarzyna Janowska, också hon en välkänd tv-profil i Polen, meddelade sin uppsägning via sin Facebooksida.

Även från EU hårdnar tongångarna mot Warszawa. De nya medielagarna anses innebära ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna. I en intervju i den tyska tidningen FAZ på söndagen öppnar EU:s kommissionär för mediepolitik, tysken Günther Oettinger, för att den polska regeringen kan komma att ställas under EU:s bevakning. Han hänvisar till den så kallade rättsstatsmekanismen och varnar för att landet i ”extrema fall” kan komma att mista sin rösträtt i Europeiska rådet. Frågan ska tas upp under EU: kommissionens nästa möte den 13e januari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.