Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rattegang-mot-terroranklagad-norrman-inleds/

Världen

Rättegång mot terroranklagad norrman inleds

Philip Manshaus gick till attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum.
Philip Manshaus gick till attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum. Foto: Terje Pedersen/TT

Philip Manshaus hade även planer på att med bil meja ned folk i centrala Oslo. Det framgår av hans anteckningar, inför att rättegången nu inleds mot den terroranklagade norrmannen, rapporterar Nettavisen.

TT Text

Rättegången omfattar mord och terrorbrott, efter att 22-åringen den 10 augusti i fjol dödade sin 17-åriga styvsyster i deras gemensamma hem och därefter gick till attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför den norska huvudstaden.

Manshaus har erkänt våldshandlingarna, men förnekar ändå brott. Enligt hans advokat anser Manshaus att han agerade i nödvärn, som ”ett led i en motståndskamp”.

Rådiga moskébesökare övermannade Manshaus innan någon hann skadas i al-Noor, men i förhör har han sagt att han hade tänkt ”döda så många som möjligt”.

Och inför rättegångsstarten framkommer att han hade fler blodiga planer. I papper som hittades på hans säng resoneras det kring en bilburen attack mot fotgängare i Oslostadsdelen Grønland, skriver Nettavisen, som har fått tillgång till över 100 sidor anteckningar.

I pappren framförs argument både för och emot. Det är en stadsdel med många yngre, vilket Manshaus tycker är en fördel. Men det beskrivs som en nackdel att Grønland ligger så centralt – det gör tidsaspekten mer kritisk vid en attack, eftersom stora polisstyrkor kan strömma till snabbt.

Rättegången ska pågå i tre veckor. Bland det 30-tal vittnen som ska höras finns en tidigare medlem i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), den nynazistiska gruppering som i Sverige kallas Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Manshaus hade såvitt känt inga medbrottslingar, men före dåden var han i kontakt med DNM.

– Allt tyder på att de hade gått i god för Manshaus och att han skulle bli medlem, säger Harald Klungtveit vid Filter Nyheter – som har kartlagt kontakterna med DNM – till Dagbladet.

– Men så blev Manshaus otålig när korrespondensen stannade upp, uppenbarligen på grund av splittringar inom DNM.

– Men organisationen hade kunnat bli en större del av terrormålet.

Läs mer: Manshaus åtalas för mord och terrorbrott i Norge

Läs mer: Så blev de idoler för extrema kvinnohatare