Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rattegang-om-dubbelmord-i-marocko-skjuts-upp/

Världen

Rättegång om dubbelmord i Marocko skjuts upp

Fler än 20 personer skulle under torsdagen ställas inför rätta för ett uppmärksammat mord på två skandinaviska kvinnor i fjol, men rätten meddelade i stället att förhandlingarna skjuts upp i två veckor.

De misstänkta, varav flera svurit trohet till terrorgruppen IS, riskerar dödsstraff.

Rätta artikel

Det som skulle bli en naturupplevelse för två julfirande skandinaviskor slutade förra året i en tragedi. På väg upp till Nordafrikas högsta punkt, Jbel Toubkal, mördades en 24-årig danska och hennes 28-åriga norska vän brutalt av flera män. Händelsen fick stor internationell uppmärksamhet sedan en video från mordet fick spridning på internet.

De 24 misstänkta fördes in i rättssalen där det i dag meddelades att den planerade rättegången i stället kommer att inledas den 16 maj. Beslutet fattades enligt Stavanger Aftenblad, som finns på plats i rätten, på grund av brist på försvarare.

En man dömdes förra månaden till tio års fängelse för terrorbrott i samband med mordet – nu misstänks över 20 personer för att ha bragt kvinnorna om livet.

De tre huvudmisstänka, som alla kan dömas till dödsstraff, har sagt att de utfört dådet i IS namn. Samtidigt har den lokala polisens utredare bedyrat att männen inte har någon koppling till terrororganisationen i landet.

När nyheten om kvinnornas död spreds i internationella medier en vecka före jul var det först oklart vad som hänt. När väl videon av dådet publicerades väckte den avsky, inte minst i kvinnornas hemländer.

Förutom den juridiska processen i Marocko utreder den danska polisen 14 personer som spridit videon.