Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Rättegången har varit som en dålig fars”

”Det blir fler ronder.” Martin Schibbye försökte se ljust på terrordomen som kan ge honom och Johan Persson över 18 år i etiopiskt fängelse. Men enligt uppgift till DN lutar det åt att domen inte överklagas. I stället hoppas svenskarna på en benådning.

Det var starka känslor i rättssalen på onsdagen. När de terrordömda svenska journalisterna skulle ledas ut trängde sig Johan Persson fram till sin mamma Kristina. Han kysste henne och kramade sedan om sin pappa Kjell.

Martin Schibbye vinkade till sina anhöriga och log försiktigt, trots domen. Han hann viska att att ”det blir fler ronder” till svenska journalister på de bakre åhörarbänkarna. Sedan leddes svenskarna ut till en väntande vit minibuss som ännu en gång körde dem tillbaka till Kalityfängelset.

Vid utgången stod Svenska journalistförbundets internationella sekreterare Anita Vahlberg. Hon hade svårt att hålla tillbaka tårarna:

– Det här är en katastrof. Ännu ett bakslag för yttrandefriheten i världen.

Svenskarna ansågs skyldiga till båda åtalspunkterna: illegal inresa i Etiopien med syfte att ge moraliskt stöd till den terrorstämplade gerillagruppen ONLF och understödjande av terrorverksamhet.

Nu måste svenskarna välja – antingen överklaga till högsta domstolen, en process som kan ta år, eller be om nåd av premiärminister Meles Zenawi.

På fredag, dagen före julafton, ska svenskarna träffa anhöriga, advokater och ambassadör Jens Odlander i fängelset för att diskutera hur man ska gå vidare.

Med tanke på hur den juridiska processen fungerat hittills finns en stor tveksamhet till att gå vidare med ett överklagande.

– Det känns för jävligt. Rättegången har varit som en dålig fars, ett spel för galleriet. För mig kändes det som om de redan hade bestämt sig från början, säger Kristina Persson, mamma till Johan.

Karin Schibbye, mamma till Martin, tycker att premiärminister Meles Zenawi brutit sitt löfte om en rättssäker process.

– Det löftet har han svikit.

Linnea Schibbye Steiner, som i fjol somras gifte sig med Martin, hade svårt att hitta ord när de anhöriga på eftermiddagen samlades på den svenske ambassadörens residens.

– Jag känner mig bara tom, väldigt tom.

Svenskarna hotas av minst 11 år och som mest 18,5 år i fängelse. Straffet meddelas på tisdag. Därefter har svenskarna 14 dagar på sig att fundera på om de ska överklaga eller begära nåd.

Enligt Kjell Persson, pappa till Johan, talar flera saker mot ett överklagande, inte minst det faktum att svenskarnas försvarsstrategi helt tillbakavisades av domaren Shimsu Sirgaga och hans två biträdande domare.

– Men killarna måste själva bestämma detta i samråd med sina advokater och ambassaden här nere, säger han.

Thomas Olsson, advokat som biträder svenskarnas tre etiopiska advokater, tycker att domstolen inte kunnat stå emot för politiska påtryckningar.

Är det då någon mening att överklaga domen?

– Det finns ett antal olika parametrar som ska bedömas. Åklagaren kan också överklaga för att få ett strängare straff. Dessutom kan en sådan process ta lång tid, säger Thomas Olsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.