Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rattegangen-mot-netanyahu-skjuts-upp-pa-grund-av-coronasmittan/

VÄRLDEN

Rättegången mot Netanyahu skjuts upp på grund av coronasmittan

Premiärminister Benjamin Netanyahu.
Premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Gali Tibbon/AFP

JERUSALEM. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som på tisdagen skulle ha ställts inför rätta för en rad svåra brott, har fått sin rättegång uppskjuten. Hans justitieminister, den obrottsligt lojale Amir Ohana, beslöt på söndagen att skjuta upp alla rättsförhandlingar på grund av smittrisken av coronaviruset.

Netanyahu har i flera omgångar vädjat till rättens ordförande om ett uppskov, men fått avslag. Strax efter klockan ett på söndagsmorgonen, då också Israels hyperaktiva medier gått till vila, utfärdade hans trogne minister dekretet som i minst två månader bommar igen alla rättssalar.

På morgonen erbjöd Netanyahu i en kommuniké oppositionsledaren Benny Gantz att ansluta sig till en ”nationell kris- och samlingsregering”. Gantz svarade:

– Den som låter inställa sin egen rättegång mitt i natten har inte rena avsikter. Om du verkligen vill samarbeta, meddela mig och skicka dina förhandlare – meddela inte pressen!

Netanyahu är den förste israeliske premiärminister att åtalas för brott medan han innehar ämbetet. Han anklagas bland annat för att ha tagit emot exklusiva gåvor och för att ha erbjudit gynnsamma lagändringar i utbyte mot positiv bevakning.

De arabiska partiernas gemensamma lista meddelade samtidigt att den omprövar sitt tidigare beslut och nu kommer att rekommendera Gantz som regeringsbildare. Dr Ahmad Tibi, partiets starke man:

– Det är ett svårt steg för oss, men vi är redo att göra allt för att få bort Netanyahu, spridaren av det allra farligaste viruset: rasismens.

Netanyahu, vars känsloladdade tv-framträdanden om coronaåtgärder stärkt hans ställning i opinionsmätningar, har alltså fått ännu en present av den globala epidemin. Rättegångsmoratoriet kommer troligtvis att förlängas till i höst, då nästa val, det fjärde på drygt ett år, stundar.

Hans plan, ser det ut, går ut på att innan dess göra sig av med regeringens juridiske rådgivare Avichai Mendelblit, som i praktiken fungerar som överste riksåklagare, och utnämna en viljelös marionett i hans ställe. Efterträdaren kan, enligt lagen, upphäva beslutet om åtal.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt