Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rattsexpert-om-att-skicka-tillbaka-is-terrorister-onsketankande-fran-turkiets-sida/

Världen

Rättsexpert om att skicka tillbaka IS-terrorister: Önsketänkande från Turkiets sida

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet. Foto: Orasis foto/Stockholms universitet

Det kommer inte att bli lätt för Turkiet att skicka tillbaka de IS-terrorister som sitter fängslade i Syrien till sina hemländer. Mottagarländerna har sista ordet, menar Said Mahmoudi som är professor i internationell rätt.

– Det här är troligen önsketänkande från Turkiets sida, säger han.

Turkiet uppgav på måndagen att IS-terrorister som sitter fängslade i norra Syrien kommer att skickas tillbaka till sina hemländer, även om deras medborgarskap har återkallats. När detta ska ske är oklart. 

Bland de 300 personer som lämnade Sverige för att ansluta sig till IS saknade ungefär en fjärdedel svenskt medborgarskap. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp handlar det om uppskattningsvis 10–20 personer som sitter fängslade och skulle kunna vara aktuella att skickas till Sverige – av dem har sannolikt en majoritet medborgarskap.

Men enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, blir det inte lätt för Turkiet att genomföra beslutet. Om IS-terroristerna saknar id-handlingar eller har fått sina medborgarskap återkallade kan mottagarlandet helt enkelt hävda att de inte erkänner dem som medborgare. 

– De vill säkert skicka tillbaka IS-terrorister till respektive länder, men det är bara ett önskemål. Även om de här personerna har alla id-handlingar och deras identiteter är fastställda så är det i slutändan mottagarlandet som har sista ordet om de ska ta emot dem, säger han. 

Till exempel händer det regelbundet att iranska asylsökande som fått avslag i Sverige flygs tillbaka till Iran ledsagade av svensk polis, men avvisas trots att de har identitetshandlingar. 

Rent folkrättsligt kan stater inte förbjuda sina medborgare att återvända, men i praktiken hittar länderna ofta på olika förklaringar till varför de inte vill ta emot personer, menar Said Mahmoudi.

– Det kan vara olika villkor för id-handlingar eller anledningen till att personen återvänder. Jag menar att det troligen är önsketänkande från Turkiets sida att kunna genomföra det här. Jag gissar att det i alla fall kommer att vara väldigt svårt att utvisa dem till många länder – om inte till alla. 

Said Mahmoudi har svårt att förutse hur Sverige kommer att agera. 

– Sverige kanske inte reagerar som Iran gör, som vid olika tillfällen har vägrat att ta emot sina medborgare. 

Samtidigt är det inte i Sverige som i USA, där det finns en lagstiftning på plats att en person som har fått medborgarskap och begått allvarliga brott kan förlora sitt medborgarskap. I Sverige kan inte medborgarskap återkallas. Said Mahmoudi känner heller inte till något annat land i Europa där det är möjligt. 

– Jag gissar att det borde finnas några länder i Europa där det är möjligt, men det här är ganska ovanligt. 

Danska regeringen har nyligen bett Folketinget att snabbehandla ett lagförslag som ska göra det möjligt att frånta IS-stridande med dubbelt medborgarskap deras danska medborgarskap. Syftet är att förhindra att dem från att ta sig tillbaka till Danmark eftersom man anser att de utgör ett hot mot säkerheten i landet, uppger regeringen i ett pressmeddelande. 

Läs mer: 

Turkiet ska skicka tillbaka IS-terrorister – även om medborgarskap har återkallats