Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rättsexperten om polisfynden: Nu kan man få dödsorsak

Sven-Erik Alhem, arkivbild.
Sven-Erik Alhem, arkivbild. Other: Drago Prvulovic / TT

Fynden av flera kroppsdelar i Kim Wall-fallet gör att polisen nu har goda möjligheter att få ett svar på dödsorsaken. Det är också mycket viktigt för de anhöriga, menar tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Nu kan det bli en rättslig slutpunkt, säger han.

Den danska polisens uppgifter om fynden av Kim Walls ben och huvud är mycket viktiga på flera olika sätt, enligt Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och numera förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige.

– Jag är väldigt glad över fynden om de är relevanta, och allt tyder på att de är det. Den rättsmedicinska undersökningen kommer att ha mycket mer relevant material för att kunna bedöma dödsorsaken, och det har stor betydelse ur utredningssynpunkt. Det kan kullkasta Peter Madsens egen förklaring om att luckan träffade huvudet av en olyckshändelse, säger han till DN.

Men fynden har också en mycket viktig betydelse framför allt för de anhöriga, menar han.

– Det är plågsamt att veta att inte alla kroppsdelar är funna, att de finns ute i naturen. Jag har själv träffat mamman till en dotter i ett sådant fall. I det här fallet har det varit exceptionella påfrestningar på familjen med en lång utdragen plåga, först var Kim Wall försvunnen och då fanns det ett visst hopp, och sedan har den ena makabra uppgiften efter den andra kommit fram, säger Sven-Erik Alhem.

Alhem betonar att det ur rättslig synpunkt ännu inte är klarlagt hur Kim Wall dog, men att fynden är betydelsefulla och ger en förhoppning om att man genom obduktion kan fastställa dödsorsaken och få en rättslig slutpunkt.

Det har kommit fram flera makabra detaljer om den misstänkte Peter Madsen i undersökningen, bland annat har polisen hittat videofilmer i hans dator som uppges visa riktiga mord på kvinnor.

Enligt Sven-Erik Alhem kan man inte utifrån enbart sådant material dra några långtgående slutsatser om Peter Madsen.

– Man får ändå betona att den typen av fynd i datorer och liknande har oerhörd betydelse som underlag för förhör, men man ska akta sig för att dra slutsatser. Det kan användas för att ställa frågor kring konkreta saker, som kan leda till stödbevisning i någon form eller till förhör med andra personer, men filmerna i sig säger ingenting.

Att Peter Madsen nu misstänks för ett styckmord betyder inte heller att man kan dra slutsatser om att han tidigare skulle ha gjort sig skyldig till liknande brott. Att man jämför det aktuella fallet med andra, olösta, där personer försvunnit eller påträffats styckade är dock självklart, enligt Alhem.

– Man får akta sig för att dra slutsatser som att ”har han gjort detta måste han ha gjort annat”. Men det leder alltid till att polisen intresserar sig för de fall där man inte kunnat återfinna en kropp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.