Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Razzia mot näringslivsfamilj i korruptionshärvan kring Zuma

Säkerhetspersonal utanför familjen Guptas hem i Johannesburg.
Säkerhetspersonal utanför familjen Guptas hem i Johannesburg. Other: Wikus De Wet/AFP/TT

Poliser från specialenheten Hawks har på onsdagsmorgonen inlett en razzia mot familjen Guptas hem i Johannesburg. Guptas är den indiska näringslivsfamilj som står i centrum för en korruptionshärva kring Sydafrikas pressade ledare Jacob Zuma.

Det är i den fashionabla stadsdelen Saxonwold i Johannesburg som familjen Guptas bas under onsdagsmorgonen har stormats av poliser från enheten Hawks. Enligt nyhetskanalen ENCA har två personer arresterats, en av dessa ska vara en familjemedlem och den andre en affärsbekant till familjen.

Nyheten om razzian har slagit ned som en bomb i Sydafrika, där president Jacob Zuma kämpar för sin politiska överlevnad. Han väntas i dag svara på tisdagens besked från egna partiet ANC som beslutat att återkalla honom som landets president. Zuma kan fortsatt vägra att stiga åt sidan, men hotas då av ett misstroendevotum i parlamentet senare under månaden.

Att polisen agerar just i dag kan vara en slump, men det går inte att se tillslaget som annat än en markering mot Zuma om att det är detta som väntar framöver, när myndigheterna vänder ut och in på hans ekonomiska förehavanden med Guptas och andra affärspartners.

Guptas kom till Sydafrika från Indien under 1990-talet och har efter en inledande bana inom it-industrin byggt upp en förmögenhet i skuggorna av presidentpalatset som underleverantörer till statliga bolag.

Den tidigare justitieombudsmannen Thuli Madonsela släppte för drygt ett år sedan en uppmärksammad rapport som Zuma i det sista försökte censurera. Rapporten slog fast att Guptas fått så stort inflytande över beslutsfattandet i landet att man kan tala om ”state capture”.

Länken mellan Guptas och Zuma går via presidentens son Duduzane Zuma som bland annat ska ha arrangerat ett möte då biträdande finansministern Mcebisi Jonas erbjöds posten som ordinarie finansminister av Guptas, tillsammans med en muta på svindlande 600 miljoner rand, runt 400 miljoner kronor.

Mötet ägde rum just i Saxonwold, där poliser nu har spärrat av gatorna under razzian som fortfarande pågår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.