Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rebell: Jag sköt Khaddafi

En ung libysk krigare hävdar i en video som cirkulerar på internet att det var han som sköt ihjäl Muammar Khaddafi. Som bevis visar han upp diktatorns vigselring i guld, med namnet på Khaddafis andra fru Saifa ingraverat.

– Jag sköt honom med två kulor. Den ena träffade under armhålan, den andra i huvudet. Han dog inte direkt. Det tog en halvtimme, säger den unge mannen som heter Sanad Sadek Ureibi.

Han motsäger därmed övergångsrådets officiella version att Khaddafi träffades i korseld medan han tillfångatagen fördes bort i bil. I Ureibis berättelse gömde sig Khaddafi inte heller i ett avloppsrör utan gick på en gata i Sirte tillsammans med en grupp barn.

– Han hade hatt på sig. Vi kände igen hans hår och en krigare från Misrata sade till mig: ”Det där är Khaddafi, vi tar honom”.

De ska ha neutraliserat översten genom att greppa tag i hans armar.

– Jag slog till honom. Han sade till mig ”du är min son”. Jag slog honom igen. Han sade ”jag är din far”. Då tog jag tag i hans hår och drog ner honom på marken.

Han säger att han ville ta med Khaddafi hem till Benghazi, men att det kom andra soldater från Misrata som ville föra Khaddafi till sin stad. Ureibi valde då att skjuta den störtade ledaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.