Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rebellarmén ger al-Assad deadline

Den syriska rebellstyrkan FSA ger president Bashar al-Assad 48 timmar på sig att dra tillbaka sina trupper och beordra eld upphör. Annars anser man sig inte längre knuten till FN:s fredsplan.

Fredsplanen för Syrien som FN har satt upp följs inte. Det konstarerar både FN och aktivister.

Och nu säger den syriska rebellstyrkan FSA att dess tålamod är slut, skriver BBC.

Enligt sexpunktsplanen skulle stridshandlingarna i Syrien upphöra den 12 april, men våldsamheterna har fortsatt. Bara under de senaste dagarna har runt 100 människor, de flesta civila, dödats och FN:s sändebud Kofi Annan sade i tisdags att den syriska regeringen måste sluta med övergreppen på befolkningen omedelbart.

FSA ger nu president Bashar al-Assad en tidsgräns på 48 timmar. Senast vid lunchtid på fredag ska al-Assad ha beordrat omedelbar vapenvila och dragit tillbaka sina trupper från de syriska städerna och byarna.

Annars anser FSA att man inte längre behöver följa FN:s fredsplan.

– Man måste dessutom tillåta omedelbara hjälpsändningar till alla drabbade områden och släppa alla fångar fria. Regimen bör även gå in i konkreta och seriösa förhandlingar med FN för att lämna över makten till det syriska folket, säger FSA-ledaren Qassim Saadeddine i ett videomeddelande, enligt BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.