Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rebellerna anklagas för övergrepp i östra Libyen

Samtidigt som rebellerna nu rider på en framgångsvåg så har deras ibland brutala behandling av misstänkta Khaddafi-anhängare gjort att oppositionen fått dålig press. Likaså kan rapporter om antisemitiska och antihomosexuella anspelningar från rebellradion verka frånstötande på den omvärld som nu försöker ge stöd till det libyska upproret.

Flera tidningar och tv-bolag i östra Libyen har under de senaste dagarna rapporterat om brutal behandling av misstänkta krigsfångar och gästarbetare som anklagas för att ha gått i regimens ledband.

Rädslan för Khaddafianhängare har också lett till att lokala motståndsmän och tillfälliga milisgäng, i Benghazi och på flera andra håll i östra Libyen, samlat ihop bråte på gatorna för att öppna tillfälliga vägspärrar, där de efter eget tycke stoppar och griper personer som kör omkring i bil.

Oppositionens agerande har dock inte vara obefogat. Dokument som hittats i säkerhetsstyrkornas högkvarter visar att oppositionella satts upp på dödslistor. Ryktena om så kallade ”vilande celler” bestående av gömda krypskyttar från Khaddafis säkerhetsstyrkor har visat sig stämma. I flera städer har sådana krypskyttar redan dödat civila. En del avrättningar av oppositionella politiker sägs ha avvärjts i sista stund. Några personer och kända demokratianhängare har också mördats. Så gäller till exempel fallet med en internationellt känd bloggare, som tidigt under upproret gjorde det till sin livsuppgift att med videor på internet rapportera om 17-februariupproret.

Men flera tidningar berättar om hur fruktan både för Khaddafianhängare och rebellerna spridit sig i oppositionens huvudstad, vilket gjort att vanliga medborgare helst undvikit att röra sig utanför sina stadsdelar.

Enligt Los Angeles Times utsända så har rebellerna närmast hämtat sitt beteende från hur säkerhetspolisen. Och flera av Khaddafis ökända fängelser har nu fyllts med gästarbetare och invandrare som bestämt förnekar att de kämpat för Khaddafi. En kommission har upprättats jämsides med en lista på 8.000 så kallade fiender till revolutionen, varav flera gripits under våldsamma nattliga räder.

– Vi vet vilka de är, säger Abdelhafed Ghoga, en av oppositionens talesmän till Los Angeles Times.

– De har blod på sina händer och de är fiender till revolutionen. Och de kommer att möta revolutionens rättvisa.

Oppositionens fångvaktare verkar också inte riktigt begripa vilket intryck det ger när de på förnedrande sätt visar upp enskilda fångar för världspressen. Under en av dessa pressvisningar som skedde i onsdags fick 55 skräckslagna fångar från Tchad, Ghana, Mali, Niger och Sudan paradera framför ett pressuppbåd i Benghazi. Det som skulle varit en fjäder i hatten för oppositionen urartade till en PR-mässig katastrof. Situationen blev snart kaotisk. Fotografer tog närgångna bilder. Fångar proklamerade desperat sin oskuld och ropade på hjälp. En ung man från Ghana i handklovar skrek på engelska till reportrarna och fotograferna:

– Jag är inte en soldat. Jag arbetar för ett byggföretag i Benghazi. De rövade bort mig från mitt hus.

En fångvaktare som förde bort honom fastslog:

– Mannen från Ghana är en legosoldat.

Människorättsorganisationen Human right whatch har kritiserat oppositionen för att de gripit en mängd personer misstänkta för att tillhöra Khaddafis legosoldater och säger att tusentals människor i östra Libyen har drivits från sina hem och blivit slagna samt arresterade på lösa grunder.

Brittiska Telegraph berättar om hur unga män vid vägspärrar sliter ut personer ur privata bilar och sätter en kniv mot strupen på dem. En böneutropare, Basim Mohamed, berättar att en kvinna, hemmahörande i Benghazi, blev slagen på fötterna tills hon erkände att hon planerade en attack mot moskén.

Medan rebellernas interimregering består av yrkesverksamma akademiker, affärsmän och jurister, varav många utbildat sig eller arbetat länge i Västeuropa och USA, så är det unga hetsiga frivilliga milismän som har hand om ordningsfrågorna.

Interimregeringens världsvana talesman, Mustafa Gerhiani, framhåller också att säkerhetsläget är svårbedömt och att det finns flera hundra regeringsanhängare som ska ha bildat vilande celler i staden.

– Vi vet var de bor och många har redan gripits. Några har också gripits för sin egen säkerhets skull. Vi tolererar ingen rättvisa från gatans mobber, säger Mustafa Gerhiani.

I inledningsskedet av inbördeskriget fick DN.se rapporter om hur Benghazis rebellradio ibland kallade Khaddafisidan för judar och homosexuella. Samtidigt kallade Khaddafi oppostionen för drogande al-Qaida-infiltratörer och USA-spioner. Den grova propagandan kanske i bästa fall kan vara effektiv på plats i Libyens del av Mellanöstern, men med tanke på det internationella stöd som Benghazi-rebellerna söker, verkar dessa utfall snarare ha samma effekt som att skjuta sig i foten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.