Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/reddit-och-youtube-stanger-ned-stor-mangd-konton-och-forum/

Världen

Reddit och Youtube stänger ned stor mängd konton och forum

Youtube har stängt ned en rad konton.
Youtube har stängt ned en rad konton. Foto: Carsten Rehder/Dpa

Under tisdagen stod det klart att den stora webbsidan Reddit stänger ned 2.000 underforum, bland annat det för Donald Trump-supportrar, ”The_Donald”. Beskedet kommer ett år efter att ”The_Donald” sattes i karantän av sajten. Samtidigt meddelar videojätten Youtube att man stänger en rad kanaler som tillhör högerextrema opinionsbildare. 

”The_Donald” skapades ursprungligen i juni 2015 och blev snabbt ett av de mest aktiva, och ökända, underforumen på Reddit. Det sattes i karantän i juni 2019 efter att uppmaningar till våld förekommit, och ”The_Donald” blev således dolt för användare som inte aktivt valt att se forumet.

”Reddit är en plats för gemenskap, inte en plats för att attackera andra. 'The_donald', har brutit mot detta”, sa Steve Huffman, Reddits medgrundare och vd, i ett gruppsamtal med reportrar, enligt New York Times

Aktiviteten på ”The_Donald” har dock sedan november varit icke-existerande när det nya forumet Thedonald.win skapades. Användarna uppmanas i samband med att sajten skapades att lämna Reddit till förmån för den nya Donald Trump-positiva plattformen. 

”The_Donald” är dock inte det enda underforumet som stängs ned av Reddit. Enligt Steve Huffman har man stängt ytterligare 2.000 underforum på sajten, de flesta inaktiva. Det är inte bara personer på högerkanten som drabbats, även det underforum som är tillägnat den stora vänsterpodcasten Chapo trap house har stängts ned. 

Även Youtube stängde ned en rad inflytelserika konton under tisdagen. Enligt The Verge rör det sig framför allt om konton som tillhör högerextrema opinionsbildare, däribland Stefan Molyneux, Richard Spencer och David Duke. 

Nedstängningen är en följd av nya regler Youtube införde i juni 2019 och som förbjuder videoklipp ”som påstår att en grupp är bättre än en annan och förespråkar diskriminering baserad på egenskaper som ålder, kön, ras, kast, religion, sexuell läggning eller veteranstatus”. 

Youtube har länge mött kritik för att sajtens algoritmer anses premiera extremt och kontroversiellt innehåll. I ett New York Times-reportage DN publicerade 2019 berättade den före detta högerextremisten Caleb Cain hur han radikaliserats delvis på grund av att Youtube rekommenderat mer och mer extrema videoklipp utifrån hans tidigare visningshistorik. 

Beskeden från Youtube och Reddit, samt den Amazon-ägda streamingplattformen Twitch som under tisdagen stängde ned Donald Trumps konto på sajten, kommer i en tid när frågan om vilket ansvar sociala medier-företag har för vad som publiceras på deras respektive plattformar ställts på sin spets. Twitter har sedan i maj börjat flagga och dölja inlägg av Donald Trump som bryter mot reglerna. 

Samtidigt har en rad företag, bland annat Starbucks, Coca-cola och Unilever, som en del av kampanjen ”Stop hate for profit” meddelat att man kommer att sluta annonsera på Facebook tills företaget implementerat starkare riktlinjer mot hat på plattformen. 

Läs mer: Så skapas en Youtube-radikal 

Ämnen i artikeln

Youtube
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt