Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rederiet: Kaptenen visade bristande omdöme

Costa Crociere, rederiet som äger lyxkryssaren, säger att kaptenen har visat bristande omdöme. ”Det verkar som om kaptenen gjorde felbedömningar som fick allvarliga konsekvenser”, meddelar rederiet i ett uttalande på italienska på sin hemsida.

I uttalandet medges också att nödrutiner inte följdes.

Rederiet uppger att det kan ha begåtts ”betydande” fel av kapten Francesco Schettino som fick ”allvarliga konsekvenser”.

”Fartygets rutt verkar ha gått för nära stranden och kaptenens omdöme i hanteringen av nödsituationen förefaller inte ha följt standardprocedurer”, meddelar Costa Crociere i uttalandet, publicerat i form av en blogg på hemsidan.

Rederiet skriver att det är medvetet om anklagelserna mot kaptenen men att det vore ”olämpligt” för dem att kommentera saken i dagsläget.

Italienska rättsväsendet har tagit fartyget i beslag samt den så kallade svarta lådan, där bland annat kommunikation och fartygets rörelser finns dokumenterat, konstaterar redeiet.

”Costa Crociere kan hädanefter enbart få tillträde till fartyget efter tillstånd från från myndigheterna”, skriver rederiet.

Rederiet uttrycker i bloggen även sin ”djupaste sorg” över ”det fruktansvärda som inträffat” och som hårt drabbat gästerna ombord, deras anhöriga och rederiets anställda. Man sänder kondoleanser till de omkomnas anhöriga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.