Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rederiet-om-stena-impero-vantar-fortfarande-pa-besked/

Världen

Rederiet om Stena Impero: Väntar fortfarande på besked

Foto: Morteza Akhoondi/AP

På måndagen uppgav iranska myndigheter att det beslagtagna fartyget Stena Impero är fritt att segla hemåt. Rederiet väntar dock fortfarande på besked. 

– Vi har väntat hela dagen i dag, säger Erik Hånell, vd för Stena Bulk.

Iranska regeringens talesperson sade på måndagen att den rättsliga processen kring beslagtagna Stena Impero är avslutad och att fartyget därmed är fritt att åka.

– Förutsättningarna för att släppa oljetankern fri är uppfyllda, sade Ali Rabiei.

Men ännu på måndagskvällen var det fortfarande oklart när skeppet skulle åka och brittiska UD säger att fartyget och delar av besättningen hålls kvar.

– Vi fortsätter att uppmana Iran att omedelbart släppa den kvarhållna tankern, säger en representant för brittiska utrikesdepartementet till saudiska tv-bolaget al-Arabiyya. 

Rederiets vd Erik Hånell säger att man kommunicerar med iranska myndigheter men att man inte har fått någon klarhet i när tankern förväntas, eller får, lämna Iran. 

– Vi väntar fortfarande på besked och har inte fått några direkta rapporter i dag. Vi väntar på att processen för att fartyget ska släppas, och fått indikationer på att det är positivt, men vi hade också förhoppningar om att det skulle lämna igår men så blev det inte, säger Erik Hånell till DN. 

Vad innefattar den här processen? 

– Jag önskar att jag visste, jag vet faktiskt inte det. Det ska godkändas fullt ut av alla parter och vilka dessa parter är vet jag inte helt.

Svenska UD hade på måndagskvällen ingen uppdatering i ärendet. 

Stena Impero beslagtogs av iranska myndigheter i slutet av juli. Då fanns 23 besättningsmän ombord men till följd av diplomatiska förhandlingar kunde sju ur besättningen släppas fria den 4 september.