Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 13:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/regeringen-fordomer-irans-agerande-/

Världen

Regeringen fördömer Irans agerande: ”Skräckslagen över dödssiffrorna”

Sveriges utrikesminister Ann Linde. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den svenska regeringen fördömde i dag i skarpa ordalag den iranska regimens brutalitet gentemot demonstranterna i Iran. Detta i ett samtal mellan Irans ambassadör i Stockholm och svenska UD:s chef för Mellanösternenheten. 

”Skräckslagen över dödsiffrorna i Iran”, skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter. 

Enligt människorättsgruppen Amnesty International ska fler än 100 demonstranter hittills ha dödats av regimen under de protester som startade med bensinprishöjningarna i Iran. Höjningar som är en direkt följd av de omfattande sanktioner som riktats mot landet.

Enligt tidigare uppgifter från halvstatliga iranska nyhetskällor skulle antalet döda vara tolv, skriver New York Times.

Det var chefen för UD:s Mellanösternenhet som på tisdagen i skarpa ordalag fördömde hur Irans regim våldsamt slagit ned protesterna. Detta vid ett möte med Irans ambassadör Sayed Rasoul Mohajer.

– Regimens våld mot fredliga demonstranter är oacceptabelt och det har framförts till iranierna, säger en källa med insyn i mötet som tillkom på svenskt initiativ.

På tisdagskvällen gick Sveriges utrikesminister Ann Linde ut med kritiken också på Twitter: ”Skräckslagen över dödsiffrorna i Iran, ingenting kan berättiga det här våldet. Den iranska ambassadören fick veta våra synpunkter i dag”. 

https://twitter.com/AnnLinde/status/1196889063913078784