Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Regeringen hemlighåller röst om Saudiarabien

Utrikesminister Margot Wallström.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: TT

Regeringen väljer att inte berätta för svenska folket om hur man röstade när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission.

– Men det står Sverige fritt att berätta om hur man röstade. FN straffar ingen för det, säger Hillel Neuer som leder organisationen UN Watch i Genève.

Det var vid ett möte i FN-byggnaden New York i fredags som FN:s Ekonomiska och sociala råd (Ecosoc) med rösterna 54 mot 47 röstade in Saudiarabien i FN:s kvinnokommission. Inget annat av de 13 länder som samtidigt röstades in vid samma tillfälle fick så få röster som Saudiarabien.

Omröstningen var sluten och Sverige har inte velat kommentera hur man lade sin röst. Utrikesminister Margot Wallström skriver dock på Facebook att hon kommer informera de övriga partierna vid nästa möte i utrikesnämnden.

Frågan är mycket känslig och Sveriges ambassad i Washington vill inte uttala sig utan hänvisar till Utrikesdepartementets pressjour i Stockholm. Samma sak gör jämställdhetsminister Åsa Regnérs pressekreterare Joanna Abrahamsson.

Läs också: ”Vi följer oftast de nomineringar som gjorts”

På UD:s pressjour säger Patrik Nilsson att det generellt är så att medlemsländerna förväntas respektera att inte uppge hur man har röstat i en sluten omröstning som det var frågan om. Patrik Nilsson hänvisar också till utrikessekretessen.

– Sverige berättar aldrig hur vi röstar i slutna omröstningar. Det har vi inte gjort tidigare och det gör vi inte heller den här gången, säger Patrik Nilsson.

En liknande diskussion uppstod i november 2013 och gällde även den gången Saudiarabien och hur Sverige röstat när landet valdes in som medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Månaden före hade Saudiarabien röstats in i FN:s säkerhetsråd. Inte heller den gången var omröstningen öppen.

Läs också: Som att välja en pyroman till brandchef

Men Sverige kan besluta att berätta om hur man röstade, det säger Hillel Neuer som leder den fristående organisationen UN Watch i Genève, som granskar FN:s arbete till DN.

– FN lägger ingen munkavle på Sverige, det är helt och hållet upp till den svenska regeringen att berätta för sina medborgare hur man röstade. FN kommer inte att straffa Sverige för att man avslöjar det.

Hillel Neuer kallar dessa omröstningar för ”smutsiga” där olika länder byter tjänster med varandra för att få egna fördelar. Wallström försäkrar dock att rösten lades utan att man gjort upp med andra länder om att byta röster med varandra.

– Våra demokratier gör cyniska uppgörelser med diktaturer, något vi har sett i dokument som publicerats av Wikileaks. Där kunde vi se hur Saudiarabien gjorde upp med Storbritannien och Frankrike när det handlade om att bli invalt i FN:s råd för mänskliga rättigheter, säger Hillel Neuer.

I måndags kommenterade Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér beslutet att välja in Saudiarabien med att ”FN är en organisation som består av medlemsstater, där alla har lika rätt att delta i organisationens arbete.”

– Men det handlar inte om ett rotationssystem där alla ska få vara med. Det handlar om att man blir invald, det är därför man röstar. Jag kan bara tolka ministerns uttalande som att hon stöder att Saudiarabien valdes in, säger Hillel Neuer.

Kan det komma något gott ur att man nu väljer in Saudiarabien i FN:s kvinnokommission?

– Nej. Saudiarabien har redan varit i FN:s råd för mänskliga rättigheter i många år och det har inte betytt att situationen blivit bättre i landet. Saudiarabien har dessutom suttit med i FN:s råd för mänskliga rättigheter tidigare och det har inte betytt något för kvinnornas situation där. Istället ger valet landet en falsk legitimitet.

 

 

Fakta: FN:s kvinnokommission

Kommissionen är en funktionell kommitté med ansvar för policyutveckling inom jämställdhet.

Kommissionen ska följa upp Pekingplattformen och de tolv områden som i den anses som kritiska.

Kvinnokommissionen har årliga möten med specifika teman.

De slutsatser som staterna kommer fram till är inte juridiskt bindande, men ska ses som en rekommendation till staterna.

Medlemsstaterna ska vara överens om fortsatta insatser för att öka kvinnors rätt i politiska, ekonomiska och sociala områden.

Kommissionen bildades 1946.

Källa: FN, manskligarattigheter.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.