Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/regeringen-presenterar-sveriges-kandidat-till-ny-eu-kommissionar/

Världen

Ylva Johansson är Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär

01:08. Ylva Johansson föreslås bli EU-kommissionär.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär. Det är ännu oklart vem som efterträder henne i regeringen.

– Jag kommer att återkomma till det, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen höll på torsdagen presskonferens för att presentera sin nominering. Valet har fallit på Ylva Johansson – som statsministern menar är rätt person för jobbet. 

– Ylva Johansson är en av Sveriges mest erfarna ministrar, säger han.

Hon tillträder den 1 november och det är inte klart vem som efterträder henne som arbetsmarknadsminister. Stefan Löfven säger att han kommer att återkomma längre fram med ett besked.

Ylva Johansson säger att hon är glad och hedrad över statministerns förtroende och att bli nominerad som kommissionär.

– Jag har älskat att vara arbetsmarknadsminister. Men det är också jättekul att gå vidare och jag känner mig redo att ta på mig ett nytt ansvar inom EU. 

Det är ännu oklart vilket område den svenska kommissionären kommer att ansvara för. På frågan om vilken portfölj Stefan Löfven helst ser att personen har, säger han:

– Jag vill vara väldigt försiktig i detta. Men vi har angett ett antal sakfrågor som vi tycker är viktiga, säger han och nämner bland annat den inre marknaden och säkerheten.

Ylva Johansson efterträder Cecilia Malmström, som har varit EU-kommissionär sedan 2010 med ansvar för handelsfrågor. 

Hittills har Sverige bara haft kvinnliga EU-kommissionärer. Före valet till EU-parlamentet i våras föreslog Socialdemokraterna att alla medlemsstater ska presentera både en manlig och en kvinnlig kandidat. Det är också något som den nya ordföranden för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, uppmanat länderna att göra, uppger TT.

Men Stefan Löfven försvarar sitt val och menar att Sverige har blivit ombedd att helst välja en kvinna.

– Det kommer inte att vara brist på manliga kandidater. 

Ylva Johansson är 54 år och har varit arbetsmarknadsminister i Stefan Löfvens regering sedan 2014, med ansvar för arbetsmarknadsfrågor och integration. Mellan 2004 och 2006 var hon biträdande socialminister.

Hon har tidigare arbetat som lärare i matematik, fysik och kemi.

Läs mer:

Ulf Kristersson (M) befarar att Sverige får mer marginell roll inom EU 

Malmström: Jag är färdig med politiken 

Cecilia Malmström vill att Sverige kräver nytt tungt EU-uppdrag