Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/regeringen-vill-inte-skjuta-upp-polska-valet-trots-virusepidemin/

Världen

Regeringen vill inte skjuta upp polska valet – trots virusepidemin

Polens president Andrzej Duda
Polens president Andrzej Duda Foto: Hubert Mathis

Kommer presidentvalet i Polen, planerat till den 10 maj, att skjutas upp på grund av coronakrisen? President Andrzej Duda och regeringspartiet PIS, vidhåller att valet ska genomföras som planerat. Syftet är lätt att avläsa. Duda hoppas på en enkel seger mot utmanare som inte kan kampanja.

Det är inte vilket val som helst det handlar om: Efter snart fem år med en högernationalistisk regering, president och parlamentsmajoritet blir presidentvalet avgörande för Polens politiska väg för åratal framåt. Vem som sitter i presidentpalatset bestämmer om den enväldiga PIS-kontrollen av alla viktiga maktstrukturer - lagstiftningen, rättsväsendet och public service-medierna - befästs eller luckras upp. Och huruvida Polens marsch från demokrati mot auktoritärt styre ska fortsätta.

Även om antalet registrerade fall av covid-19 i Polen än så länge är jämförelsevis lågt har åtgärderna mot den pågående epidemin paralyserat viktiga samhällsfunktioner.

Människor kontrolleras vid gränsen mellan Tyskland och Polen.
Människor kontrolleras vid gränsen mellan Tyskland och Polen. Foto: Odd Andersen/AFP

Landets gränser är i stort sett stängda, alla skolor slog igen redan i förra veckan, liksom alla offentliga tillställningar inom idrott och kultur. En stor del av tågtrafiken är inställd. Dessutom råder, liksom i flera andra EU-länder, ett slags partiellt utegångsförbud för äldre medborgare.

Allt det gör att det blir omöjligt att genomföra en valkampanj som kan betraktas som rättvis och fri. Än svårare blir att genomföra en säker röstning i trånga vallokaler med upprätthållen ”social distansering” och med många väljare i karantän.

Allt det gör att det blir omöjligt att genomföra en valkampanj som kan betraktas som rättvis och fri. Än svårare blir att genomföra en säker röstning i trånga vallokaler med upprätthållen ”social distansering” och med många väljare i karantän. 

Med bara sju veckor kvar till presidentvalet är det inte sannolikt att landet hinner återgå till något slags normalläge till dess.

Men krisläget utnyttjas, enligt kritiska röster cyniskt och hänsynslöst, i politiska syften av presidenten. Andrzej Duda får i denna situation exceptionella fördelar inför valet: han reser runt i landet och förekommer ständigt i statlig tv, som numera är en ren propagandakanal för det regerande partiet Lag och rättvisa, PIS. 

Det sammanhang han uppvisas i är dessutom positivt; Duda kan framställa sig som en bekymrad, ansvarsfull ledare som står i spetsen för kampen mot coronasmittan och som tröstar oroliga medborgare. Besöken på olika orter är egentligen en del av hans valkampanj.

De senaste dagarna har Duda besökt sjukhus med coronasmittade och fabriker som tillverkar handsprit, vilket egentligen svär mot regeringens maningar till polackerna att ägna sig åt ”social isolering” i syfte att begränsa smittspridningen.

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Premiärminister Mateusz Morawiecki. Foto: Geoffroy van der Hasselt/AP

 

Premiärminister Mateusz Morawiecki, en partikollega från PIS, tackar Duda för att ”vårt gemensamma arbete” har gjort att Polen är ett av de första länder som ger stöd till ekonomin.

– Jag tackar herr president Duda för personligt engagemang i att ha utarbetat detta program, sade Morawiecki med Duda vid sin sida. 

Med allt detta självberöm hoppas PIS på att Duda enkelt ska vinna valet, kanske redan i den första valomgången (vilket kräver 50 procents majoritet). 

Enligt de senaste opinionsmätningarna har Dudas ställning stärkts den senaste veckan, och är nu inom räckhåll för att vinna i första omgången. Före coronautbrottet låg Duda på 40-43 procent, mot 22-29 för huvudutmanaren Małgorzata Kidawa-Błońska från liberala Medborgarplattformen. Nu har Duda 46-51 procent.

Oppositionens kandidater är å sin sida praktiskt taget osynliga i polsk tv, och de har samtidigt lagt sina valkampanjer på is. En del bedömare har nu vädjat till dem att sätta igång och kampanja - trots den pågående krisen.

Men oppositionskandidaterna anser att deras händer är bundna - att hålla valmöten är i stort sett omöjligt - och de har ingen tillgång till regeringskontrollerade polska tv-kanaler och radio.

Företrädare för PIS vägrar att böja sig för kraven på ett uppskov. När nyhetsbyrån PAP frågade parlamentets talman Elżbieta Witek (PIS) om det finns några planer på att flytta på presidentvalet var hennes svar:

– Det finns inga sådana planer, datumet den 10 maj är ohotat.

Jaroslaw Kaczynski.
Jaroslaw Kaczynski. Foto: Grzegorz Banaszak

Coronaepidemin har gynnat PIS och Duda i opinionsmätningarna, enligt ett bekant samhällspsykologiskt mönster där medborgarna i tider av kris sluter upp kring makthavarna. Därför är det knappast förvånande att det regerande lägret är angeläget om att hålla fast vid att valet hålls den 10 maj.

Som vanligt är det PIS partiledare Jarosław Kaczyński, regimens starke man, som till slut avgör. Han motsätter sig fortfarande att valet senareläggs.

Donald Tusk, före detta polsk premiärminister och fram till i höstas Europeiska rådets ordförande, har motsatt åsikt:

– I maj har vi en pandemi i Polen. Bara en galning eller brottsling kan då vilja att folk går till vallokalerna.