Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Regeringskris hotar i Italien

I Italien varnar Lega Nord, ett av partierna i premiärminister Silvio Berlusconis regeringskoalition, för regeringskris och nyval.

– Regeringen är i riskzonen. Situationen är svår, väldigt farlig. Det här är ett dramatiskt tillfälle, sade partiledaren Umberto Bossi till journalister i parlamentet på tisdagen enligt Reuters.

Lega Nord sade i måndags nej till att höja pensionsåldern till 67 år.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi anser att "ingen har något att frukta" beträffande landets skuldberg på 1,9 biljoner euro.

Inför ett regeringsmöte på måndagen menade han också att Italien inte behöver några lektioner från andra EU-länder.

– Ingen är i position att hålla lektioner för sina partner, sade han.

Regeringsmötet ajournerades utan besked om ministrarna kunnat enas om åtgärder för att minska skulderna.

Konsumenternas framtidstro i Italien föll till den lägsta nivån på mer än tre år i oktober, som därmed blir den femte månaden i rad med sjunkande stämning bland de italienska hushållen, visar en rapport från statistikbyrån Istat.

Nedgången för Istats konsumentindex föll till 92,9 i oktober, ned från 94,2 i september. Det är den lägsta nivån sedan juli 2008.

Det är särskilt synen på det ekonomiska läget på kort sikt som sviktar bland italienarna, enligt Istat. Många ser även med oro på utsikterna för sparandet och på risken för en allt sämre utveckling på arbetsmarknaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.