Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/regeringskris-nara-sin-losning-i-spanien/

Världen

Regeringskris nära sin lösning i Spanien

Bild 1 av 2 Pedro Sánchez
Foto: Gabriel Bouys/AFP
Bild 2 av 2 Pablo Iglesias, ledare för vänsterpartiet Podemos, och socialistledaren Pedro Sánchez applåderar överenskommelsen om koalition.
Foto: Gabriel Bouys/AFP

Den åtta månader långa spanska regeringskrisen verkar vara nära sin lösning. Det katalanska separatistpartiet ERC:s stämma röstade på torsdagskvällen med bred marginal för att inte rösta emot socialistledaren Pedro Sánchez då han på tisdag söker kongressens förtroende för en vänsterkoalition.

Sánchez eftergift till ERC, att inleda förhandlingar om katalanskt självbestämmande, har chockat breda lager, också inom Sánchez eget parti PSOE. Högerpartiet Partido Popular sade i en kommuniké på torsdagskvällen:

– Det blir ingen katalansk folkomröstning om utträde ur Spanien. Och ingen självständighet. Det skall vi se till.

Avtalet mellan PSOE och ERC bäddar för dramatik och politisk oro framöver. Å ena sidan har Sánchez lovat förhandla om ”allt” med ERC. Å andra sidan kommer varje steg i riktning mot katalanskt självbestämmande att stöta på förkrossande politiskt motstånd och förmodligen också oroligheter. 

ERC spetsade till situationen med sina militanta deklarationer på torsdagskvällen. Bland annat beskrev partiets talesmän avtalet med socialisterna som en ”bilateral överenskommelse” mellan två regeringar snarare än som en kompromiss mellan partier, vilket redan väckt ont blod och onda aningar in det spanska nationalistlägret.

Läs mer: ”Sánchez avtal med katalaner får högern att se rött”