Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/regimkritisk-journalist-i-karantan-anhoriga-vadjar-om-hjalp/

Världen

Regimkritisk journalist i karantän – anhöriga vädjar om hjälp

Utanför ett sjukhus i Wuhan.
Utanför ett sjukhus i Wuhan. Foto: Xinhua/Sipa USA

Chen Qiushi, en journalist som rapporterat om förhållandena i den virusdrabbade staden Wuhan, har satts i karantän i Wuhan, rapporterar CNN. Vänner och familj oroar sig för att han blivit ”tystad” av kinesiska myndigheter. 

För några dagar sedan kom beskedet att den kinesiska läkaren Li Wenliang hade avlidit efter att ha smittats av det nya coronaviruset. Tillsammans med sju andra läkare var han den som i ett tidigt skede av utbrottet varnade för de potentiella riskerna. 

Li Wenliang hörsammades inte av den kinesiska regeringen. I stället varnades han för att sprida rykten. Han dog senare i sjukdomen då han smittats av en patient. 

Lis död startade en våg av missnöje mot den kinesiska regeringen och många röster har höjts mot en bristande yttrandefrihet i landet. 

Läs mer: Röster för yttrandefrihet höjs i virusutbrottet spår

Men bara de senaste dagarna har flera medier rapporterat om att ytterligare en visselblåsare kan ha tystats. På söndagen uppger CNN att den regimkritiske journalisten Chen Qiushi tvångsisolerats i Wuhan. 

Chen anlände till miljonstaden den 24 januari, dagen innan den stängdes. Väl där spelade han in och laddade upp videoklipp från överfulla sjukhus och begravningsentreprenörer, för att visa händelserna i virusets epicentrum. 

Sent på torsdagskvällen förlorade vänner och familj kontakten med Chen, och på fredagen lade hans mamma upp en video där hon vädjade om hjälp att hitta sonen.

Med hjälp av vännen och kampsportsexperten Xu Xiaodong fick mammas vädjan spridning, och senare lade han upp en video där han kunde berätta att Chen hade satts i tvångskarantän. 

– Qiushis mamma frågade omedelbart var han isolerats och när han hade förts bort, men polisen i Qingdao ville inte svara, säger Xu enligt CNN.

Nyhetskanalen skriver att Chen är känd av kinesiska myndigheter sedan tidigare. Via den kinesiska sociala medier-tjänsten Weibo sände han direkt från demonstrationerna i Hongkong i somras. Han konstaterade där bland annat att inte alla av ”upprorsmakarna”, som demonstranter kallades av den kinesiska regeringen, ville göra uppror. 

Samtliga av Chens sociala medier-konton, skriver CNN, stängdes därefter, och Chen tappade kontakten med sina 746.000 Weibo-följare. 

När han på den kinesiska nyårsaftonen tog tåget från Peking till Wuhan lade han upp en video på Youtube där han kallade sig för en ”medborgarjournalist”.

– Och vad för sorts journalist är jag om jag inte skyndar till frontlinjen när det blir en katastrof, säger han i videon.

På fredagen meddelade kinesiska myndigheter att man tillsatt ett team i Wuhan för att undersöka dödsfallet Li Wenliang.

Familjen har på söndagen ännu inte kommit i kontakt med Chen Qiushi, skriver CNN.