Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Regimkritiska kvinnor på Kuba frihetsberövade

01:00. Polisen på Kuba avbryter en manifestation några timmar innan Barack Obama ska landa i Havanna och för bort 53 kvinnor i organisationen Damerna i vitt, som bland annat består av fruar och barn till politiska fångar. Kvinnorna fördes sedan till bussar och kördes bort.

Havanna. Bara några timmar innan Obama anlände till Kuba bröt polisen upp en manifestation av en grupp dissidenter i Havanna och frihetsberövade ett 50-tal personer, rapporterar Reuters.

Endast några timmar innan Barack Obama landade slog den kubanska säkerhetstjänsten till och gjorde ett våldsamt massgripande av 53 kvinnor i organisationen Damerna i vitt. Polisen förde in kvinnorna i bussar och körde bort dem.

– Detta är det värsta jag varit med om. Jag trodde inte att de skulle våga slå till nu när hela världspressen är här, säger Maylen Gonzales, 37.

Hon är en av medlemmarna i Damerna i vitt och skrek medan sex kvinnliga militärpoliser släpade bort henne i armar och ben. Under tiden ropade hon.

– Ned med diktaturen! Ned med diktaturen!

Ännu en buss med kvinnliga militärpoliser sprang in mot Damerna i vitt som hade satt sig ned på marken för att skydda sig. Poliserna drog och slet i kvinnorna som demonstrerat för mänskliga rättigheter utanför en kyrka i överklasstadsdelen Miramar.

De flesta av kvinnorna har män eller söner som fängslats av regimen och vill att de släpps. Det sista jag såg av Maylen Gonzales innan hon trycktes in på bussen och kördes iväg var ett V-tecken.

– Äntligen kan världspressen se hur vår vardag se ut, sa hon.

Runt om bussarna hade en regeringstrogen mobb samlats för att stå i vägen för omkring 150 fotografer och journalister från hela världen som kommit till Kuba för att bevaka president Barack Obamas historiska statsbesök. 

– Jag har bevakat Kuba i 26 år och har aldrig varit med om dess like. Hur vågar regimen göra en sådan här våldsam massarrestering framför världens alla kameror, säger en brittisk journalist som vill vara anonym.

Journalisten är överraskad över hur mycket våld som användes.

– Regimen är så rädd för dessa modiga kvinnor att de till varje pris inte ville låta dem demonstrera, säger han.

Efter bara fem minuter hade de 53 damerna och ett 20-tal sympatisörer forslats bort och regimen skickade fram ett karnevalsband som dansade fram på gatan till tonerna av ett salsaband. Regimens grepp visar att de försöker sälja in Kuba som ett färgglatt, musikaliskt land som vill locka till sig utländska turister.

– Jag tycker att Barack Obama borde vända i luften och inte göra detta statsbesök. Varför vara kompis med Kuba när regimen behandlar sin befolkning så här? sa taxichauffören Jorge som bevittnade massgripandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.