Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Reinfeldt beklagade negativ bild av rättsväsendet

Statsminister Fredrik Reinfeldt beklagade i tisdags den bild av svenskt rättsväsende som nu spritts i samband med domstolsförhandlingarna i London.

– Det är beklagligt. Vi har ett självständigt rättsväsende som i det här fallet dessutom agerat på svensk lagstiftning. Man har till allmänt åtal instämt Julian Assange för anklagelser om våldtäkt, sade Reinfeldt då till journalister i riksdagen.

– Jag kan bara beklaga att kvinnors rätt och ställning väger så lätt när det gäller den här typen av frågor jämfört med andra typer av teorier som förs fram. Jag kan bara försvara det faktum som alla i Sverige känner till, nämligen att vi har ett självständigt, ickestyrt rättsväsende, fortsatte statsministern.

Riksåklagare Anders Perklev, som Assanges advokat också hänvisade till, poängterade i ett pressmeddelande i tisdags att det råder absolut åtalsplikt i Sverige, vilket i princip enligt Perklev tvingar den svenska åklagaren Marianne Ny att fullfölja brottsutredningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.