Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Reinfeldt gratulerade Merkel

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gratulerade sent på söndagsvällen Angela Merkel till segern. I ett e-postmeddelande skriver han:

”Jag vill gratulera Angela Merkel och CDU till det framgångsrika valresultatet. Angela Merkel har spelat en viktig roll i den europeiska krishanteringen och jag ser fram emot att fortsätta det nära samarbete som vi haft under alla år, främst inom EU-samarbetet men också på det ekonomiska området och i synen på en jobbskapande politik.”

Angela Merkels framgång var oväntat stor, kommenterar Socialdemokraternas riksdagsman och Tysklandskännare Leif Jakobsson, på plats i Berlin.

– Hon ger ett intryck av stabilitet och har kunnat stå på en solid politiskt plattform. En skicklig maktspelare, en stark kansler.

Är det mer personen än partiet man röstat på?

– Det är uppenbart så, man har tonat ned ideologin. Det märks om inte annat på plakaten och affischerna, där finns inga politiska budskap, bara bilder av Angela Merkel, säger Jakobsson.

Hans broderparti SPD är besvikna, säger han trots en liten uppgång på ett par, tre procentenheter.

– De är inte alls nöjda eftersom det gått bra i delstatsvalen.

Han betonar att det tyska valsystemet är mycket komplicerat jämfört med det svenska, och att en ren CDU-regering kommer att få det svårt att regera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.