Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Reinfeldt stödde kandidaturen

"I kontakt med generalsekreterare Ban Ki-moon ha jag markerat stöd för Jan Eliasson. Utnämningen är en erkänsla för såväl Jan Eliasson som för Sveriges mångåriga engagemang för FN", skriver statsminister Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

På Twitter gratulerar utrikesminister Carl Bildt (M) Jan Eliasson, men även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

TT har sökt Carl Bildt men inte lyckats nå honom.

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven gratulerar i ett pressmeddelande partikamraten Eliasson till det nya jobbet. "Det är hedrande för honom men det är också hedrande för Sverige", säger Löfven.

"Det här är resultatet av Sveriges långa tradition av internationellt engagemang. Jan Eliasson har visat att vi kan göra skillnad och inspirerar till fortsatt internationellt arbete".

Att Jan Eliasson utsågs är lite förvånande, anser Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet. Han trodde att en kvinna skulle utses.

– Samtidigt är det väldigt positivt att Jan Eliasson får det här uppdraget.

Gabelic säger att det är en tuff uppgift som väntar Eliasson, men att han är lämplig på posten.

– Jag hoppas att han kan hjälpa Ban Ki-Moon, både med reformfrågor och med att göra FN till en mer modern och öppen organisation, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.