Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Reinfeldt tillbakavisar kritik

02:46. Statsminister Fredrik Reinfeldt bemötte frågorna kring en eventuell splittring inom regeringen vad gäller Ukraina.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tillbakavisar kritiken mot att han sagt att Rysslands agerande i Ukraina ”är i någon mån förståeligt”. Men trots hård kritik ångrar han inte sitt sätt att uttrycka sig.

– Om man lyssnar på mina uttalanden samlat så nämnde jag allt det här och det är andra som utryckt sig på ett liknande sätt, säger Fredrik Reinfeldt i en webb-tv-intervju med DN.

Efter tacksägelsegudtjänsten i Storkyrkan i söndags sade han:

– Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk miniritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar.

I söndagskvällens ”Agenda” i Sveriges Television fick utrikesminister Carl Bildt (M) frågan vad han tyckte om Reinfeldts sätt att uttrycka sig.

– Jag tror inte att det har varit så mycket rysk minoritetsoro om jag ska vara alldeles ärlig, svarade Bildt.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin kritiserar regeringen för att, som han anser, tala med kluven tunga om läget i Ukraina.

– Det är två olika bilder av krisen som ges, säger Urban Ahlin till TT.

Men statsministern tillbakavisar kritiken.

– Vi tycker nog alldeles likadant här. Låt oss vara tydliga i att Rysslands agerande inte är acceptabelt, sade Reinfeldt efter ett besök i Uppsala på måndagsförmiddagen.

I ett tal inför studenter i Uppsala sade han att det svenska försvaret nu kan behöva rustas upp.

– Vi har en stor granne i öster som nu uppträder mycket nyckfullt. Det påverkar förstås närområdet och måste vägas in, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.