Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rekord-i-dod-bland-lankesiska-elefanter/

Världen

Rekordmånga lankesiska elefanter döda förra året

Foto: Ishara Kodikara/AP

Drygt 360 elefanter dog i Sri Lanka under 2019, enligt lankesiska miljögrupper. Det är den högsta dödssiffran som rapporterats sedan landets självständighet 1948, skriver BBC. 

Ungefär 7.500 finns kvar i landet och enligt en miljöaktivist som BBC pratat med dödas de flesta av människor, till exempel med hjälp av elstängsel, gift eller sprängmedel. 

Det är olagligt att döda elefanter i Sri Lanka men enligt BBC händer det inte sällan att de kommer i kontakt med lantbrukssamhällen. I september förra året hittades sju döda elefanter inom ett reservat, och tjänstemän misstänkte då att de förgiftats av invånare som var arga över förstörda grödor.

BBC rapporterar att expansionen på den lankesiska landsbygden påverkar elefanternas tillgång till mat och vatten, vilket i sin tur leder till att de söker sig till tidigare för djuren outforskade områden. 

Förutom den mänskliga faktorn dödas många vilda elefanter under migrationstider av tåg, samt av naturliga orsaker. Många, skriver BBC, hålls i fångenskap för att användas i syfte att locka turister.

Läs mer: Singapore förbjuder all handel med elfenben