Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rekordlag-tillgang-pa-mat-i-nordkorea/

Världen

Rekordlåg tillgång på mat i Nordkorea

Matransonerna i Nordkorea har minskat till 300 gram per dag. Det är den lägsta nivån för den här tiden på året sedan mätningarna inleddes, visar en ny studie från FN.

Rätta artikel

– Den nya matsäkerhetsuppskattningen i Nordkorea har kommit fram till att 10,1 miljoner människor lider av dålig livsmedelssäkerhet efter de sämsta skördarna på tio år på grund av torka, värmeböljor och översvämningar. Det innebär att de inte har tillräckligt med mat fram till nästa skörd, säger Herve Verhoosel, talesperson för FN:s världslivsmedelsprogram WFP.

Bland de 10,1 miljoner nordkoreaner som behöver hjälp finns de 7,5 miljoner som är beroende av regeringens matransoner.

Nordkoreanernas proteinintag är väldigt lågt, visar kartläggningen som gjordes på begäran av Nordkorea mellan den 29 mars och den 12 april. En del äter animaliskt protein bara några gånger per år.

WFP och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation är bland de få hjälporganisationer som har tillträde till Nordkorea. De gjorde kartläggningen tillsammans genom besök vid lantbruk, plantskolor, matdistributionskontor och hushåll.

Jordbruksproduktionen på 4,9 miljoner ton är den lägsta sedan säsongen 2008–2009, vilket har lett till en brist på 1,36 miljoner ton, enligt Herve Verhoosel.

I mitten av 1990-talet drabbades landet av en svår hungersnöd där tre miljoner människor avled. WFP planerar en ny kartläggning i juli och augusti för att få en bättre överblick över krisen.

Läs mer:

FN: 113 miljoner levde i akut hungersnöd förra året

Ämnen i den här artikeln:

Nordkorea
FN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt