Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rekordmanga-massmord-i-usa-under-2019/

Världen

Rekordmånga massmord i USA under 2019

Foto: Andres Leighton/AP

2019 blev ett mörkt år när det gäller massmord i USA. För samtidigt som antalet mord minskade generellt ökade antalet massmord till 41.

Virginia Beach, 12 döda, Odessa, 5 döda och El Paso, 22 döda, är tre av de massmord som inträffade i USA under det gångna året. I samtliga fall genomfördes morden med hjälp av skjutvapen.

Nu visar statistik som samlats av nyhetsbyrån AP, tidningen USA Today och Northeastern university att 2019 blev det värsta året när det gäller massmord sedan 2006 då deras gemensamma databas skapades. Men också att inget annat år sedan liknande statistik började föras av andra forskare på 1970-talet haft lika många massmord.

Av de 41 massmorden, som är mord där minst fyra personer dödas av en gärningsperson, utfördes 33 med hjälp av skjutvapen. Sammanlagt dödades 211 människor.

Trots de rekordmånga massmorden dog det fler människor i liknande attacker 2017, nämligen 224. Den högre siffran kan förklaras med skjutningarna i samband med en konsert Las Vegas då 59 människor mördades av en ensam skytt.

Databasen visar att myndigheterna i många av fallen aldrig lyckades komma fram till vad det var som fick förövaren att börja döda, skriver The Guardian. I 18 av de 41 fallen var det en familjemedlem som dödade andra familjemedlemmar. Bara i nio fall inträffade massmorden i offentliga miljöer.

De höga siffrorna kommer samtidigt som antalet mord i USA har minskat. En ökning som förvånar kriminologen James Densley, professor vid Metropolitan State University i Minnesota:

– Detta verkar vara masskjutningarnas tidevarv, säger Densley till nyhetsbyrån AP.

James Alan Fox, kriminolog vid Northeastern, säger till nyhetsbyrån att trots de höga siffrorna är massmorden sällsynta:

– Risken är liten men fruktan att drabbas är stor, säger han.