Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Religiös ledare uppmanar till misshandel

”Slå inte din fru så att hon blöder eller så att polisen kan märka något.” Det var den palestinske religiöse ledaren Hassan Al-Laham råd i ett teveprogram nyligen.

I programmet som sändes av den palestinska myndigheten intervjuades Gazaremsans mufti Hassan Al-Laham om frågan hur man undviker en skilsmässa om man är muslim.

Enligt Al-Laham skulle Allah ha gett gifta män fyra råd om hur man bäst undviker att tvingas till skilsmässa, skriver Palestinian media watch.

Ett av råden var att låtsas som om allting stod rätt till i äktenskapet så länge man visade upp sig utanför den egna bostaden men att frysa ut sin fru genom att inte längre dela säng med henne hemma.

Om inte detta får frun att underordna sig sin man igen så ska mannen slå henne, men bara på ett sådant sätt att polisen inte kan märka det och absolut inte så att hon bryter några kroppsdelar eller så att slagen syns i hennes ansikte.

”Slagen ska fungera som en påminnelse om den kärlek och vänskap som Allah har befallt fortfarande finns mellan de båda.”

I teveinslaget säger Hassan Al-Laham också att slagen ska delas ut som om de vore på skoj.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet dödas i genomsnitt 20 kvinnor i Sverige av sina män varje år. I USA misshandlas fler än 10 miljoner män och kvinnor av sin partner varje år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.