Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Republikan backar från uttalande om våldtäkter

Den amerikanske kongressledamoten Todd Akin sa att kvinnor mycket sällan blir gravida efter en våldtäkt. Nu tvingas han be om ursäkt.

Det var i en intervju med tv-kanalen KTVI-TV som republikanen Todd Akin fick frågan om han tycker att abort ska tillåtas om kvinnan blivit våldtagen.

– Först och främst är det, som jag förstått det, väldigt ovanligt, svarade han.

Om det verkligen skulle röra sig om en riktig våldtäkt har den kvinnliga kroppen sina egna sätt att förhindra graviditet, fortsatte han.

– Men om vi antar att det inte skulle fungera, då vet du att jag tycker att det ska bestraffas. Men det är våldtäktsmannen som ska straffas, inte barnet, sa Todd Akin.

Uttalandet möttes snabbt av kritik, även inom det republikanska lägret.

Presidentkandidaten Mitt Romney meddelade via en talesperson att varken han eller vicepresidentkandidaten Paul Ryan delar Akins uppfattning. De kommer inte heller att opponera sig mot aborter som utförs om kvinnan blivit våldtagen, uppgav talespersonen Amanda Henneberg enligt CNN.

På söndagen tvingades Todd Akin be om ursäkt.

"Jag medger att aborter, och i synnerhet i våldtäktsfall, är en väldigt känslomässigt laddad fråga", skriver han i ett skriftligt uttalande.

Han förklarar att hans intervjusvar "inte reflekterade den djupa empati som jag känner för de tusentals kvinnor som våldtas och blir utsatta för övergrepp varje år", men att han fortfarande står fast vid sin åsikt att aborter borde förbjudas även om kvinnan blivit våldtagen.

Todd Akin företräder delstaten Missouri i USA:s representanthus men kandiderar just nu till senaten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.