Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/republikan-nu-ar-det-kongressen-som-har-bollen/

Världen

Republikan: ”Nu är det kongressen som har bollen”

Bild 1 av 2 Nancy Pelosi.
Foto: J. Scott Applewhite/AP
Bild 2 av 2 ”Ingen står över lagen”, skriver demokraten Jerry Nadler på Twitter.
Foto: Mandel Ngan/AFP

Den särskilde utredaren Robert Muellers uttalande får nu flera politiker att vilja gå vidare med en möjlig riksrätt:

– Vi måste ha ett övertygande fall, säger representanthusets talman Nancy Pelosi på frågan om riksrätt.

Robert Mueller gjorde det tydligt att han inte hade kunnat åtala president Donald Trump även om han haft bevis för att denne försökt påverka utredningen. 

Men Muellers tal lämnade också fältet öppet för kongressen att vidta egna åtgärder, åtgärder som Muellers egen utredning inte kunde vidta.

– Det vore fel att åtala någon för ett brott när det inte finns en möjlighet att gå vidare med detta till domstol, sa Mueller och reste frågor om hans utredning i själva verket visat att det fanns bevis mot presidenten som man valde att inte gå vidare med.

– En president kan inte åtalas så länge han är president, det säger justitiedepartementets policy. Vi var bundna av detta och därför inte något vi kunde göra, sa Mueller.

En som snabbt reagerade på detta var demokraten Jerry Nadler, som är ordförande i representanthusets mäktiga juridiska kommitté, som i ett inlägg på Twitter skrev:

”Med tanke på att den särskilde åklagaren Mueller inte kunde vidta straffrättsliga åtgärder mot presidenten, faller det på kongressen att reagera på president Trumps brott, lögner och andra felaktigheter – och det kommer vi att göra. Ingen, inte ens presidenten i Förenta staterna, står över lagen.”

– Presidenten ljuger när han säger att Mueller inte hittat några belägg för att han försökt påverka utredningen. Vi kommer att hålla presidenten ansvarig inför det amerikanska folket, sa Nadler senare vid en presskonferens.

Republikanen Justin Amash sa i en intervju med nyhetsbyrån AP att möjligheten att åtala presidenten ”inte var en möjlighet” på grund av de regler som fanns inom justitiedepartementet och konstaterade:

”Nu är det vi som har bollen, kongressledamöter.”

Flera av Demokraternas presidentkandidater har uttryckt liknande åsikter. En av dem, Elizabeth Warren, skriver:

”Det borde vara kristallklart för alla som har läst rapporten: kongressen måste ställa presidenten till ansvar.”

En rad Demokrater har under en längre tid försökt att få representanthusets talman Nancy Pelosi (D) att gå vidare med en utredning som kan leda fram till riksrätt.

Pelosi sa i ett uttalande i San Francisco senare på onsdagen att Demokraterna kommer att arbeta vidare längs flera olika spår när det gäller Donald Trump, spår som i slutändan skulle kunna leda till riksrätt:

– Det vi får fram måste vara väldigt övertygande när det läggs fram för det amerikanska folket. Alla vill att presidenten ska kunna ställas till svars och presidenten ska inte stå över lagen. Särskilt inte USA:s president.

Robert Mueller: Ryssland utförde en rad attacker mot presidentvalet