Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/republikaner-domer-ut-hemlig-foredragning-om-iran/

Världen

Republikaner dömer ut hemlig föredragning om Iran

Den republikanske senatorn Mike Lee var inte nöjd med föredragningen om bakgrunden till dödandet av Qassem Soleimani. Foto: Stefani Reynolds/CNP

Flera kongressledamöter dömde på onsdagen ut den hemliga föredragning som politikerna fick när det gällde bakgrunden till varför president Trump gav order om att döda den iranske generalen Qassem Soleimani.

– Den värsta jag varit med om under mina nio år, sa republikanen Mike Lee till reportrar.

På onsdagen fick ett antal kongressledamöter ta del av de uppgifter som låg till grund för beslutet att döda den iranske generalen Qassem Soleimani i fredags. Men den hemliga föredragningen imponerade inte på alla som var med:

– Detta var troligen den sämsta föredragning jag har hört, åtminstone när det gäller något militärt, under de nio år som jag har tjänstgjort i USA:s senat, sa republikanen Mike Lee efter mötet.

Enligt Lee var budskapet från administrationens personal att politikerna skulle ägna sig åt att vara ”snälla små pojkar och flickor och bara hålla med och inte diskutera detta offentligt”, skriver Washington Post.

Informationen föredrogs av försvarsminister Mark Esper, utrikesminister Mike Pompeo, CIA-chefen Gina Haspel och chefen för den amerikanska militärledningen Mark Milley. 

Lee kallade föredragningen för ”oamerikansk och okonstitutionell” och att han nu bestämt sig för att ställa sig bakom en resolution som lagts fram av demokraterna för att begränsa president Trumps möjligheter att inleda militära insatser mot Iran.

Resolutionen är ett av två förslag med liknande innebörd som kommer att läggas fram inför representanthuset på torsdagen. I den resolution som kommer att läggs fram av representanthusets talman Nancy Pelosi (D) och partikamraten Elissa Slotkin står bland annat att ”kongressen instruerar presidenten att avsluta allt användande av amerikansk militär för att utföra angrepp i eller mot Iran eller mot någon del av landets regering eller militär”, skriver nyhetsbyrån AP.

Också republikanen Rand Paul var mycket kritisk till den föredragning politikerna fick:

– Föredragningen var allt annat är tillfredsställande, sa Paul som var särskilt kritisk till att administrationen använt de beslut som togs inför kriget mot Irak 2002 som en förevändning att slå ut Soleimani, skriver The Hill.

– Jag kan för allt i världen inte fatta hur du på ett logiskt sätt kan använda tillståndet att starta ett krig med Saddam Hussein för att nu starta krig mot personer som befinner sig i Irak, sa Paul också.

Will Hurd (R), som också var med vid en av föredragningarna, sa dock att han var nöjd med de bevis som han fått ta del av när det gällde dödandet av Qassem Soleimani:

– Det rörde sig bara om dagar innan en attack skulle ha satts i verket, sa Hurd till CNN.

 – Soleimani var i Bagdad för att planera ett terrordåd och jag anser inte att en terrorist ska kunna gömma sig bakom sitt lands uniform.

Läs mer

Trump utlovar nya sanktioner mot Iran

Björn af Kleen: Långsiktig strategi från USA ännu långt borta

Iran attackerade amerikanska flygbaser i Irak