Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/republikaner-mobiliserar-infor-oppna-ukraina-forhor/

Världen

Republikaner mobiliserar inför öppna Ukraina-förhör

USA:s president Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski/AFP.

Demokraternas riksrättsutredning mot USA:s president Donald Trump går nu in i en ny fas, i och med de tv-sända förhör som tillåter allmänheten att följa utfrågningarna i direktsändning. 

Samtidigt mobiliserar Republikanerna inför den offentliga kampen. 

Förhören har hittills hållits bakom stängda dörrar och steget att öppna upp för allmänheten beskrivs av bland annat The Hill som ett mycket viktigt skede i Demokraternas riksrättsutredning. Väljare kommer nu kunna direkt följa överläggningarna kring Donald Trumps omstridda samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i somras.

Demokraterna hoppas att de tv-sända förhören ska vända opinionen mot Trump, och därigenom stärka sin yrkan om att Donald Trump bör tvingas bort från presidentposten. 

Republikanerna mobiliserar nu inför de öppna förhören som inleds på onsdag. Bland annat har den republikanska politikern Jim Jordan, som beskrivs som en effektiv opinionsbildare, omplacerats till ett av de tre utskott i representanthuset som leder riksrättsutredningen. 

Vidare har man kallat sina egna vittnen inför förhören, bland annat personen som först larmade om flera punkter av maktmissbruk i Trumps Ukraina-samtal. Begäran att förhöra visselblåsaren avslogs dock snabbt av Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, vilket lett till starka reaktioner från republikaner som tycker att det hämmar förberedelserna av Donald Trumps försvar. 

– Det är omöjligt att föra utredningen framåt utan att veta vem visselblåsaren är, sade republikanska senatorn Lindsey Graham till Fox News på lördagen. 

Trump anklagas för att ha pressat Zelenskyj att utreda korruptionsrykten kring USA:s tidigare vicepresident tillika en av favoriterna att bli Demokraternas kandidat i nästa års presidentval, Joe Biden. Som påtryckningsmedel ska Trump ha använt indraget militärt stöd, pengar som Ukraina dittills använt i pågående konflikt mot ryska separatister.

Uppgifterna kommer ursprungligen från en visselblåsare inom den amerikanska underrättelsetjänsten, som tog del av samtalet. 

Centralt i riksrättsutredningen är huruvida Trump använt sig av principen tjänster och gentjänster för att gynna sin egen återvalskampanj. Uppgifterna har konsekvent förnekats av den sittande presidenten, som hela tiden hävdat att ”samtalet var perfekt” och att det inte innehöll några påtryckningar.

Flera medarbetare till Trump har lämnat vittnesmål som pekar på det motsatta, bland annat tidigare EU-ambassadören Gordon Sondland, som under förra veckan vittnade för andra gången. Även i en ofullständig utskrift av samtalet som gavs ut av Vita huset står det att Trump bett Zelenskyj om att göra honom en tjänst. 

De öppna förhören inleds på onsdag när Bill Taylor, USA-diplomat och George Kent, tjänsteman vid USA:s utrikesdepartement ska höras. På fredag väntar förhör av Marie Yovanovitch, USA:s tidigare ambassadör i Ukraina. 

Detta är första gången på mer än 20 år som öppna förhör hålls kring eventuell riksrätt mot en amerikansk president, skriver The Hill. Hur länge utfrågningarna förblir öppna är inte bestämt men signaler från demokrater i representanthuset pekar på att en röstning kring riksrätt mot Trump kan komma att hållas innan årets slut.

Läs mer: Ja till offentliga förhör under riksrättsutredning