Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Republikanerna mobiliserar för att stoppa Trump

Donald Trump
Donald Trump Foto: Lotta Härdelin

Paniken sprider sig i Republikanska partiet över Trumps framfart. Nu ökar trycket på att stoppa honom från att bli deras presidentkandidat.

Men möjligheterna är små och att sätta in en sista–minuten kandidat kan få motsatt effekt i väljarkåren. ”Jag tror det skulle leda till en katastrof”, säger Erik Åsard, professor emeritus vid Uppsala universitet.

Strategin mot Trump består av hån, skrämselpropaganda och att förmå delegaterna att rösta på andra än honom vid konventet då partiets presidentkandidat formellt ska utses i slutet av juli.

Den första strategin visade sig inte minst på torsdagen i en tv-sänd presidentkandidatsdebatt där Donald Trump var under ständig attack från sina rivaler Marco Rubio och Ted Cruz. Dessutom har partiets intellektuella elit, säkerhetspolitiska rådgivare och andra varnat för Trump i hopp om att han inte ska få fortsatt stöd.

– Partiet är i djup kris och Trump är ett uttryck för detta. Ledningen har varit svag och inte kunnat få fram en motkandidat. Nu försöker man hitta en massa åtgärder, men det är ”too little, too late”, säger statsvetaren och USA-kännaren Frida Stranne.

Innan debatten gick även den förre republikanske presidentkandidaten Mitt Romney till attack mot Trump.

Erik Åsard ser Romneys tal som ett slags katastrofscenario, för någon egentlig plan eller motkandidat till Trump finns inte och han tror inte att Romney själv tänker ställa upp igen.

– Romneys tal i går är helt unikt, han tog fullkomlig heder och ära av sitt partis troligaste kandidat. Han smädade honom och kallade Trump för bedragare och bluff. Men Romney är en äldre statsman och tidigare presidentkandidat för partiet, därför tog han till orda, säger Åsard.

Romney uppmanade också partivännerna att rösta taktiskt för att hindra den kontroversielle affärsmannen att knipa majoriteten av delegaterna inför partikonventet i sommar. Väljarna i primärvalen borde rösta på olika kandidater i olika delstater för att hindra Trump, enligt Romney. Det skulle öppna för att en ny presidentkandidat förhandlades fram på partikonventet i Cleveland i juli.

– Om ingen av kandidaterna får majoritet i första omröstningen är delegaten inte längre bunden av sin tidigare kandidat utan kan rösta som den vill. Då kan en helt annan person väljas – och det kan även vara en helt ny person, säger Erik Åsard.

Strategin med att sätta in en sista–minuten kandidat riskerar dock att få motsatt effekt och kan leda till att väljarna blir än mer rasande på de som styr i Washington.

– Jag tror det skulle leda till en katastrof om det kommer ett nytt namn som väljarna inte har fått säga sitt om, säger Erik Åsard.

Nu går primärvalen över till val där man tar alla delegater, och Frida Stranne menar att mycket kan hända.

– Det går inte att säga något säkert, inget är kört förrän konventet är över men frågan är om Trump går att stoppa. Det är ett jätteallvarligt läge för partiet, säger hon.

Enligt Erik Åsard är partiets enda hopp i nuläget att man lyckas avskräcka väljarna från att rösta på Trump.

– Det enda de har att hoppas på är att hans stjärna dalar, eller inte får tillräckligt många delegater, men det ligger inte i partiledningens händer.

– Innan primärvalen började utsåg partibossarna en kandidat men nu har man ingen kontroll utan har fått Trump på halsen och det råder fullständigt kaos. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger han.

Kan det bli så att Trump gör allvar av sitt hot om att lämna partiet och kör sitt eget race?

– Nej, det är inte alls troligt, det är en helt dödfödd idé. De kandidaterna blir inte presidenter, säger Erik Åsard.

Läs mer. Presidentvalet i USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.