Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/republikanernas-valkampanjskommitte-vi-utsattes-for-cyberintrang/

Världen

Republikanernas valkampanjskommitté: Vi utsattes för cyberintrång

Republikansk keps.
Republikansk keps. Foto: Joshua L. Jones/AP

Det republikanska partiet i USA har utsatts för cyberintrång. Det är partiets valkampanjkommitté som drabbats under årets mellanårsval och enligt källor har inkräktarna fått tillgång till tusentals mejl med känslig information, skriver Politico

Amanda Dahl
Rätta artikel

Intrånget har rapporterats till den federala polisen (FBI) och en intern utredning har inletts. Ian Prior, talesperson för republikanernas valkampanjskommitté (NRCC), säger i ett uttalande att de inte vet vem som genomfört attacken eller i vilket syfte den gjorts. 

Ian Priors uttalande kommer efter ett avslöjande i Politico. Hittills har inga andra uppgifter om intrånget bekräftats officiellt, vare sig av NRCC eller av FBI. Men enligt tre källor inom det republikanska partiet som Politico talat med rör det sig om tusentals mejl med känslig information som läckt under intrånget. 

Fyra högt uppsatta medarbetare inom NRCC ska ha fått sina mejlkonton övervakade i flera månader, enligt källorna. 

Intrånget uppdagades internt i april i år, men enligt Politico har högt uppsatta politiker inom partiet inte fått kunskap om händelsen förrän deras reportrar kontaktade dem under måndagen. 

Anställda inom kommittén har motiverat att de hemlighöll informationen eftersom de var rädda för att deras interna utredning skulle komprometteras om händelsen blev känd av flera. 

Inför mellanårsvalet ska NRCC ha anlitat två advokatbyråer för att undersöka intrångets konsekvenser. Inte heller Politicos källor har några uppgifter om vem som ligger bakom attacken.