Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Republikansk oro efter Trumps flört med Demokraterna

Donald Trump i samtal med republikaner och demokrater i Vita huset på onsdagen.
Donald Trump i samtal med republikaner och demokrater i Vita huset på onsdagen. Foto: Evan Vucci/AP

USA:s president Donald Trump har den senaste tiden förhandlat i olika frågor med toppolitiker från Demokraterna. Hans egna Republikanerna är milt uttryckt inte förtjusta, inte minst över förhandlingar om hjärtefrågan skattereform.

Donald Trump är angelägen om att få igenom något av sina vallöften och skattereform är ett av de främsta, inte minst sedan kongressens republikaner inte lyckades komma överens om en sjukvårdsreform före sommaren. I ett försök att nå en majoritet av parlamentarikerna har presidenten därför kallat till förhandlingar med bägge partierna i olika former de senaste dagarna.

Läs mer: Republikanerna tycks ha slut på idéer

”Om de måste bli högre så kommer de ärligt talat bli högre”, sade Trump till pressen om skatterna på onsdagen, och låter som demokratisk politik som går stick i stäv mot vad den utbudsekonomi de flesta av hans egna eftersträvar. ”Det skulle vara ett stort misstag att utgå från att några förlorade republikaner kan kompenseras med några demokrater”, kommenterade John Thune, Republikanernas tredje tyngsta senator.

Flera republikaner har inskärpt att skattehöjningar inte är aktuellt, medan andra har välkomnat den partiöverskridande dialogen i hopp om att undvika ett misslyckande som i fallet sjukvårdsreform. Andra, som senatens näst högsta republikan John Cornyn, har antytt att Demokraterna mest deltar i samtalen för att positionera sig bättre i viktiga delstater inför nästa års fyllnadsval då tio demokratiska överhusmandat står på spel i delstater som Trump vann i presidentvalet.

Martin Gelin: Trump känner sig allt mer hotad och svag som president

Ytterligare oro från kongressens majoritetsparti riktas mot presidentens närmaste män i skattefrågan – finansminister Steve Mnuchin och ekonomiska rådgivaren Gary Cohn. Mnuchin har donerat pengar till Demokraterna i många år och Cohn är partimedlem vilket inte minst inflytelserika högerextremsajten Breitbart påpekat den senaste tiden. Den oron fick stark näring förra veckan då kongressens toppdemokrater Nancy Pelosi och Chuck Schumer förmådde Trump att skrota skuldtaket i tre månader.

Läs mer: Politisk uppgörelse i USA

Samma trio nådde enligt Demokraterna under en middag på onsdagen ytterligare en uppgörelse i frågan om Daca, Barack Obamas program som möjliggör för uppemot 800.000 personer att ansöka om uppskov från att deporteras om de kommit till USA som papperslösa barn under 16 år. En mur mot Mexiko ingick inte i middagssamtalen, enligt ett pressmeddelande från Pelosi och Schumer. Trump meddelade förra veckan att han skulle återkalla Daca och gav kongressen sex månaders tidsfrist att lösa problemet.

Uppdatering: Donald Trump twittrade vid 6-tiden, lokal tid, att någon uppgörelse inte hade träffats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.