Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Resenärer från Polen måste skriva på uppförandekontrakt

Foto: TT

Stökiga kryssningar och högljudda hyttfester har varit ett återkommande problem ombord på Stena Lines färjor från Polen till Karlskrona. Nu måste alla passagerare till Sverige skriva på ett intyg om att de lovar att inte störa andra resenärer.

Efter två år av stökiga kryssningar och högljudda hyttfester ombord på Stena Lines nöjeskryssningar har bolaget fått nog av stojet. För att komma till rätta med problemen måste alla passagerare som kliver ombord i den polska hamnstaden Gdynia nu skriva under ett dokument i samband med incheckningen. Där får de intyga att de känner till reglerna om att de inte får störa andra resenärer.

Agnieszka Zembrzycka, pressansvarig på Stena Line i Polen, har en något oväntad förklaring till varför intygen är nödvändiga.

– Polackerna är inte ett sjöfolk, de är inte vana vid att åka båt och har inte full koll på säkerhetsregler på färjor. Därför vill vi påminna just den här gruppen, nöjesresenärerna, om vilka regler som gäller och det är genom ett sådant intyg som vi gör det, säger hon till P4 Blekinge.

Om en passagerare bryter mot reglerna finns en arrest på färjan där denne kan få tillbringa resten av resan.

– I hytterna ska man vara tyst nattetid. Roa sig det kan man göra på nattklubb, inte i hytten, säger Agnieszka Zembrzycka till radiokanalen.

Enligt Stena Lines svenska presschef Jesper Waltersson finns inga planer på att införa ett liknande intyg för dem som reser med färjan från Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.