Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Resultatet kommer att tolkas som ett kvitto på stödet för Merkel

Foto: AFP

Berlin. Om ett par timmar stänger vallokalerna. Hela Europa riktar blickarna mot de tre tyska delstaterna Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt där valen äger rum. Valresultatet kommer att tolkas som ett kvitto på vilket stöd förbundskanslern Angela Merkel har för sin flyktingpolitik.

Normalt sett tillmäts inte delstatsvalen i småstater som Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt någon större betydelse.

I år är det annorlunda eftersom det är de första valen sedan flyktingkrisen bröt ut på allvar och den tyska förbundskanslern Angela Merkel yttrade sitt berömda ”Wir schaffen das” (Vi klarar det) – tre ord som tolkades som ett ”välkommen till Tyskland”.

Det är åtminstone kritikernas värdering och Merkel klassades som en så kallad pull factor i flyktingkrisen – en som drar människor till sig.

Vid tidpunkten när de tre orden fälldes, på en presskonferens i Berlin måndagen den 31 augusti, hade opinionsläget dittills varit sensationellt stabilt.

Merkel kristdemokratiska CDU hade fått 41,5 procent av rösterna vid valet hösten 2013 och låg kvar på dessa höga siffror.

När sedan runt 10.000 flyktingar dagligen passerade den tyska gränsen började siffrorna att sjunka, såväl för CDU som för Merkel personligen.

I dag har läget stabiliserats på en lägre nivå, CDU får runt 35 procent i mätningarna, och Angela Merkel har sedan ett par månader inte gjort annat än att på alla fronter ha verkat för att som det heter ”märkbart minska” antalet flyktingar som kommer till Tyskland.

Foto: AP Redan i oktober besökte Merkel Turkiet mitt under valet för en första samtalsrunda med presidenten Recep Tayyip Erdogan (bilden) och premiärministern Ahmet Davutoglu.

Hon gjorde det motvilligt, väl medveten om att Erdogan skulle utnyttja besöket till sin fördel i valet.

Merkel har aldrig varit någon Erdogan-vän, nu såg hon ingen annan möjlighet eftersom Turkiet spelar en nyckelroll i flyktingkrisen.

Det är från den turkiska västkusten som flyktingarna utsätter sig för livsfara genom att ta sig över till de grekiska öarna i överfyllda gummibåtar som smugglarna ställer till förfogande till rövarpriser.

Efter ett intensivt samarbete bakom kulisserna mellan Tyskland och Turkiet lanserade så premiärministern Ahmet Davutoglu sitt förslag på EU-toppmötet i måndags.

Turkiet förbinder sig att ta tillbaka alla flyktingar som illegalt tar sig över havet till Grekland i utbyte mot att EU tar emot flyktingkontingenter från Turkiet.

Illegala flyktingar ska bytas mot legala. Kritikerna kallar det för ett cyniskt spel som dessutom bryter mot FN:s flyktingkonvention.

Den tyska justitieministern Heiko Maas (S) tillbakavisar kritiken i det senaste numret av nyhetsmagasinet Der Spiegel. Om Grekland klassar Turkiet som ett säkert så kallat tredjeland kan flyktingarna skickas tillbaka.

På torsdag fortsätter förhandlingarna i Bryssel.

Merkels läge är utsatt, flera av hennes kolleger misstänker att det i själva verket är hon och inte Davutoglu som konstruerat det kontroversiella förslaget som lades fram utan förvarning när toppmötet började.

Foto: TT

Merkel och EU-rådets polske ordförande Donald Tusk (bilden) har dessutom hamnat på kollisionskurs eftersom Tusk tror mindre på den turkiska lösningen och mer på stängningen av Balkan-rutten.

Ett svagt valresultat i dag kommer inte att stärka Merkels ställning när EU:s regeringschefer möts igen på torsdag.

Hennes interna kritiker i partiet kommer dessutom att få ny luft under vingarna och hävda att kanslerns flyktingpolitik drabbat det egna partiet.

I Baden-Württemberg, en delstat som regerades av CDU under åren 1953 till 2011, ser De gröna ut att bli största parti och för CDU hotar en jordskredsförlust.

I Rheinland-Pfalz har Socialdemokraterna (SPD) suttit vid makten de senaste 25 åren. Regeringschef är den populära juristen Malu Dreyer.

Hennes utmanare från CDU, Julia Klöckner, låg länge klart före i mätningarna. I den allra senaste har dock SPD gått om.

I Sachsen-Anhalt tappar CDU, dock utan att regeringsinnehavet hotas.

Sachsen-Anhalt utmärker sig dock som nybildade AfD:s (Alternativet för Tysklands) starkaste fäste.

AfD tar helt avstånd från regeringens flyktingpolitik och kan i Sachsen-Anhalt bli näst största parti före såväl SPD som Vänstern.

Partiet ligger också klart över fem-procentsspärren i de andra två delstaterna och är sedan tidigare representerat i fem av Tysklands 16 delstater.

AfD bildades våren 2013 i protest mot europolitiken och stödet till Grekland. Vid riksvalet 2013 fick partiet 4,7 procent av rösterna och var en hårsmån från att komma in i förbundsdagen.

Nu återstår ett och ett halvt år till nästa val till förbundsdagsval och dagens delstatsval lär bekräfta att ett högerpopulistiskt parti etablerat sig också i Tyskland.

Även på den punkten kan CDU:s partiordförande Angela Merkel räkna med kritik från de mer konservativa i de egna leden. De anser att Merkel fört sitt parti för långt mot mitten och lämnat högerflanken öppen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.