Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rex Tillerson: En etisk kris bland USA:s ledare

USA:s tidigare utrikesminister Rex Tillerson är bekymrad över amerikanska ledares etik och integritet. Arkivbild.
USA:s tidigare utrikesminister Rex Tillerson är bekymrad över amerikanska ledares etik och integritet. Arkivbild. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Den amerikanska demokratin hotas av en etik- och integritetskris bland landets ledare. Det hävdar USA:s förre utrikesminister Rex Tillerson, i sitt första offentliga framträdande sedan han fick sparken av Trump som samtidigt får kritik från sin egen etikdirektör av helt andra skäl.

Tillersons tal hölls under onsdagen inför examensklassen på Virginia Military Institute, skriver CBS News. Ex-ministern ska inte ha nämnt president Trump vid namn, men refererade bland annat till en acceptans av ”alternativa verkligheter”.

– Om våra ledare försöker dölja sanningen och vi medborgare börjar acceptera alternativa verkligheter som inte längre grundas i fakta, då är vi på en väg mot förlorad frihet. När vi som folk tummar på sanningen, även sanningar som kan verka triviala, så tummar vi på Amerika., sade han inför kadetterna.

Läs mer: USA:s utrikesminister Rex Tillerson har fått sparken av Trump

Han betonade att värdesättandet av faktabaserade sanningar är vad som skiljer USA från länder som Ryssland, Iran och Kina.

– Om vi inte tar tag i etik- och integritetskriser i vårt samhälle och bland våra ledare, både i privat, offentlig och även ideell sektor, då går den amerikanska demokratin mot sitt slut, sade han.

Samtidigt kom ännu ett slags etikrelaterad smäll mot Trump då Vita husets oberoende etikmyndighet konstaterade att presidenten inte redovisat en dryg miljon kronor på ett korrekt vis. Det gäller Trumps återgäldande av 130.000 dollar till sin advokat Michael Cohen som betalat den summan för att tysta Stormy Daniels från att berätta om sin sexuella relation med Trump 2006 – det skulle ha redovisats 2017 och inte i år 2018, enligt etikdirektör David J Apol.

Rex Tillerson var en udda fågel i Trumpadministrationen

Rex Tillerson, tidigare vd för oljebolaget Exxon Mobil, satt på posten som utrikesminister i drygt ett år innan han sparkades av Donald Trump i mars.

– Jag kom väl överens med Rex men vi tänkte på olika sätt, sade Donald Trump då.

Sedan han lämnade ämbetet har Tillerson hållit en låg profil i offentligheten. Enligt CBS lär onsdagens framträdande heller inte vara starten på en ökad medienärvaro, då hans medverkan var inbokad redan i januari. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.